Om van te watertanden: de lekkerste ideeën voor scotch eggs
Scotch eggs zijn een schoolvoorbeeld van #eggporn. Wanneer je ze aansnijdt, zie je de doorsnede van een perfect gekookt eitje. Ideaal als brunchgerecht, maar ook om allerlei toffe varianten van te bedenken. Kijk maar mee.
Wat zijn het?
Mocht je er nog nooit van hebben gehoord: scotch eggs zijn eieren ingepakt in een jasje van worstvlees, gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Hoewel ze vaak worden gemaakt met een hardgekookt ei, geven wij de voorkeur aan een lopende eidooier en uiteraard een ultraknapperig jasje.
Grappig genoeg is de scotch egg zoals we ‘m kennen niet in Schotland bedacht, maar door het luxe Engelse warenhuis Fortnum & Mason, zo wordt verteld. Of dit écht waar is durven we niet te zeggen, aangezien sommigen beweren dat ze geïnspireerd zijn door de nargisi kofta (‘Narcissus gehaktballetjes’) uit het oude India.
Benieuwd hoe je ze maakt? In dit filmpje zie je de verschillende stappen:
De leukste ideeën voor scotch eggs
Hoe dan ook zijn scotch eggs een klein pronkstuk waarmee je je gasten ultiem verwent. Maak jij er je signature dish van, in één van deze toffe varianten?
1. Een jasje van bacon
Dat alles lekkerder wordt met een plakje bacon hoeven we je niet meer te vertellen. Wikkel die eitjes dus gerust in een baconjasje, zoals velen je hebben voorgedaan.
2. Spicy scotch eggs
Liefhebber van spicy? Geef je brunchgerecht wat meer pit, bijvoorbeeld door chilipoeder te mengen door je broodkruim en er vlak voor het serveren wat tabasco, Sriracha of chili-olie over te druppelen.
3. Veggie
Wat met vlees kan, kan (meestal) ook vega. Scotch eggs zonder vlees maken is in ieder geval heel goed mogelijk. Maak er bijvoorbeeld een knalgroen gerechtje van door in plaats van worstvlees een mengsel van groene bonen te gebruiken, zoals Elizabeth Auerbach van de blog Elizabethonfood.com laatst deed.
4. Met een Aziatische twist
Scotch eggs een Aziatische twist geven? Goed idee. Strooi er bijvoorbeeld wat shichimi togarashi of furikake over, voor een Japanse twist. Of serveer de eitjes op een bedje van wakamesalade en werk af met zwarte sesamzaadjes en wasabimayonaise.
5. Black pudding
In Engeland zijn ze er dol op: black pudding (of bloedworst). Black pudding scotch eggs zijn dan ook een populaire variant op het gerecht.
6. Scotch eggs met zalm
Pescotariër? Maak een mengsel van zalm en dille en bak daar de eitjes in. Serveren met tartaarsaus en een beetje citroen en et voilà: je hebt een topgerecht.
7. Avocado scotch eggs
Zo’n goed idee: in plaats van worstvlees gebruik je een hele avocado om je eitje in te verstoppen. Willen we!