Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 1 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Het Florentijnse brood schiacciata duikt overal op: alles over deze neef van de focaccia

Schiacciata is een typisch Florentijns brood dat je bij de betere Italiaanse broodjeszaken kunt bestellen met het lekkerste beleg. Wat maakt het brood zo populair? En is schiacciata niet gewoon hetzelfde als focaccia? Culy zocht het uit.

De Favolosa: zoute Florentijnse salami, een romige pecorino spread, een crème van artisjok en een salsa van pittige aubergine op een dun brood met een knapperige korst en een zachte binnenkant. Loopt het water je al in de mond?

Dit is het beste broodje van de wereldwijd bekende broodjeszaak All’Antico Vinaio, dat vestigingen heeft over heel Italië én New York. Culy redacteur Megin woonde een periode in Florence, heeft het broodje meermaals kunnen proeven en kan het beamen: de Favolosa is heerlijk.

Dit zijn de beste broodjes van Florence en nu hebben we officieel trek

Mazzanti’s ware trots

De broodjes van All’Antico Vinaio werden bekend door de rijkelijke vullingen: plakken mortadella die bijna uit het broodje vallen en een dikke laag truffelcrème die bij de eerste hap over je hele gezicht en handen zit.

Als je het aan de eigenaar van de broodjeszaak Tommaso Mazzanti vraagt, is niet het beleg maar het brood zijn ware trots. Het recept voor het Florentijnse brood, genaamd schiacciata, heeft hij namelijk tot in de puntjes geperfectioneerd.

Wat maakt schiacciata zo bijzonder?

Schiacciata is ontstaan in Florence, Italië. Het woord ‘schiacciata’ komt van het Italiaanse werkwoord ‘schiacciare’, wat ‘platdrukken’ betekent.

Traditioneel werd schiacciata gebakken in houtgestookte ovens op het Toscaanse platteland. Door de eeuwen heen heeft de lekkernij zich verspreid over heel Italië, waarbij elke regio zijn eigen variaties heeft ontwikkeld.

Dit brood staat bekend om zijn platte, knapperige maar toch zachte textuur. Het wordt vaak besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zeezout, maar ook wel verrijkt met extra ingrediënten zoals rozemarijn, olijven, ui, tomaat of kaas.

Er is ook een bekende zoete variant van het brood, genaamd schiacciata con l’uva. Dit brood wordt belegd met blauwe druiven en suiker en moet je vooral eens proeven in de druivenregio Chianti, waar de lekkernij zijn oorsprong kent.

Culy Italia: Schiacciata met blauwe druiven

Scacciata Florence
Unsplash

Subtiel verschil met focaccia

Vaak wordt schiacciata verward met focaccia, een ander Italiaans brood. Maar er zijn wel degelijk verschillen te ontdekken. Zo komt de focaccia oorspronkelijk uit de regio Ligurië in het noordwesten van Italië.

Het milde klimaat en de overvloedige olijfboomgaarden in Ligurië hebben bijgedragen aan de geboorte van dit brood, olijfolie is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten van de focaccia.

Hoewel de broden in smaak en receptuur aardig met elkaar overeenkomen, zijn er ook verschillen. Focaccia is over het algemeen dikker en heeft een meer sponsachtige textuur, terwijl schiacciata dunner is en een knapperige korst heeft.

Dit komt doordat het deeg van de schiacciata dunner wordt uitgerold. Ook wordt het brood iets korter en op een hogere temperatuur gebakken (220-240°C voor 15-20 minuten) dan de focaccia (200-220°C voor 20-25 minuten).

Schiacciata Italiaans brood
Bron: Unsplash

Schiacciata zelf maken

Het recept voor schiacciata lijkt simpel, er zijn namelijk maar vijf basisingrediënten (bloem, zout, gist, olijfolie en water) nodig om de lekkernij te bakken. Toch vergt het vaardigheid en geduld om het perfecte brood te bereiken.

Italiaans breekbrood zelf maken: Schiacciata

Het deeg moet namelijk zorgvuldig worden gekneed en uitgerold om de gewenste textuur te krijgen. Het bakken vereist ook precisie, aangezien de temperatuur en timing cruciaal zijn voor die ideale knapperige korst en de zachte structuur die de schiacciata zo lekker maken.

Bron: Unsplash

Waar eet je de lekkerste schiacciata?

Bij All’Antico Vinaio of andere lokale bakkerijen in Florence of de regio Toscane eet je natuurlijk de allerlekkerste schiacciata. Maar ook in Nederland zijn er verschillende zaken waar je het belegde brood kan proeven. Zoals Zero Zero in Amsterdam, MaMa’s Deli in Zwolle, Romeo’s in Haarlem, Paninoteca Dodici en Ombretta in Utrecht.

Beleg je liever zelf je schiacciata? Koop het brood dan bij groothandel Novitalia of de betere Italiaanse bakker of traiteur. Buon appetito!

Zero Zero Amsterdam is de Italiaanse broodjeszaak waar je nu heen wil rennen

Meer over schiacciata

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.