De lekkerste sauzen, salsa’s en dips voor bij de barbecue
Het is juli en daarom verklaren wij het barbecueseizoen nu toch écht voor geopend. Heb je afgelopen jaar geïnvesteerd in een slick model, maar serveer je nog enkel sateetjes en een shaslick? Dan zijn wij hier om je te redden. Trek je leren schort uit de kast, maak deze lekkere barbecuesauzen en dips en je barbecue wordt een écht culinair feest in plaats van enkel stokbrood eten.
Alle barbecuepro’s verzamelen!
Zelf barbecuesaus maken
Er is natuurlijk maar één saus die enkel en alleen bij een barbecuepartij hoort: barbecuesaus. De rest van het jaar is ‘ie niet te nassen, maar zodra de kolen roken of je het gas van je tuinfornuis hebt aangedraaid krijgen we zin in barbecuesaus. Daarom is zelf barbecuesaus maken ook een essentieel onderdeel van dit vreetfestijn. En wat blijkt: het is helemaal niet zo lastig!
Culy Basics: barbecuesaus maken (om je vingers bij af te likken!)
> Naar recept: Zelf barbecuesaus maken
Zelf mayonaise maken
Ook mayonaise mag bij geen enkel eetfeest ontbreken. Zelf uit de winkel halen, makkelijk. Zelf maken? Misschien nog wel makkelijker! Hoewel de meeste culinaire rampen zullen zijn ontstaan bij het zelf maken van mayonaise, blijven wij toch voet bij stuk houden dat je ‘t zelf moet doen. Zoveel lekkerder! En met onze foolproof methode kan het (bijna) niet fout gaan. Zelf mayonaise maken is je nieuwe barbecueproject!
Wil je nu per se een mayo uit de supermarkt omdat je het niet meer aandurft? Wij verzamelden de lekkerste mayo’s uit de supermarkt voor je. Doe ze in een kek kommetje en iedereen zal geloven dat je ‘t alsnog zelf hebt gemaakt!
Zelf ketchup maken
Ketchup, nog zo’n barbeceusaus die niet mag ontbreken naast de kolenpracht. Ook ketchup kun je makkelijk zelf maken, maar hier heb je wel veel ingrediënten voor nodig. Heb je die allemaal in huis gehaald, dan is het kinderspel.
Wil je het nu over een andere boeg gooien en wel iets zelfgemaakts als condiment, maar heb je geen zin om ook de ketchup helemaal zelf te maken? Ga dan voor ketchup met een smaakje. Sriracha-ketchup is in een vloek en een zucht in elkaar gedraaid. Maar ook een ketchup met een beetje espresso of cola erdoor kunnen we je zeer aanraden.
Satésaus en pindasaus
Een ondergaand zonnetje, ome Jan die in z’n leren schort achter z’n Weber staat te gloeien (van trots en van de warmte), tante Ans die af en aan loopt met stokbrood en sausjes waaronder haar zelfgemaakte pindasaus! Want waarom (wáárom?!) zou je die nog kant en klaar kopen. We weten dat er jaarlijks aardig wat tonnetjes Wijko de Nederlandse grens overgaan naar Nederlanders in het buitenland, maar wij geven toe: die trend snappen we niet.
Veel lekkerder is het om je satésaus zelf te maken. Dit is namelijk een van de lekkerste barbecuesauzen. Sateetje, dikke lel saus en het leven is mooi.
Kruidenboter
Zin om zelf crea bea aan de slag te gaan? Maak dan eens je eigen kruidenbotertjes! Heel leuk om te doen én smaakvol bij de barbecue. Sla genoeg roomboter in, verzin lekkere combinaties voor door de kruidenboter en aan de slag!
Onze favoriete combinaties? Uiteraard een klassieke kruidenboter voor bij een lekker stukkie vlees van de barbecue, maar ook een opgeklopte boter (zoals ze in de restaurants doen ja) sla jij zo uit je pannetje. Zit je verlegen om nóg meer boter-inspiratie? Kijk dan eens op de TikTok van Thomas Strakier. Hij bedacht ‘All Things Butter‘ waarin hij tientallen soorten boter maakt.
Fetadip
Een fetadip is ook een heerlijke barbecuesaus. Al moeten we zeggen: echt een saus is dit niet. Dit is lekker bij cherrytomaatjes of andere crudités die je ‘on the side’ hebt. Ook op een stokbroodje doet ‘ie het goed! Ook prettig: een fetadip sla je zo in elkaar. En dat klinkt misschien hard, maar je feta heeft wat grof geschud nodig om lekker luchtig te worden. Doe ‘m daarom in de keukenmachine, zo wordt hij lekker lobbig.
Salsa verde
Vlees en kruidenboter is een gouden duo, maar vlees en salsa verde is een olijk duo dat je niet moet onderschatten. Trouwens: vis en salsa verde is ook een grandioze combi. Of groente en salsa verde. Eigenlijk kan deze allemansvriend gewoon overal bij! Daarom is het ook een van de meest populaire barbecuesauzen van de laatste jaren en wij begrijpen dat zeker.
Nog meer lekkere barbecuesauzen en dips om eens te proberen:
- Salsa macha: een Mexicaanse chili-olie met pinda’s
- Bagna cauda: Italiaanse knoflook-ansjovisdip
- Overheerlijke vitello tonnatosaus