Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Sauce gribiche: een saus op basis van gekookt ei

Sauce gribiche (of gribichesaus) is familie van mayonaise. Groot verschil: er gaat geen rauwe eidooier doorheen, maar een gekookte. En verder nog kappertjes, verse kruiden en tot slot nog het gekookte, fijngehakte eiwit. Daarmee is het een ontzettende lekkere, slimme saus. Laat dat maar aan de Fransen over!

Lekker bij vis of rood vlees

Kalfskop, rundertong en koude vis: er zijn dagen waarop we het níet eten. Grapje. Toch zijn juist dit de gerechten waarbij sauce gribiche oorspronkelijk werd geserveerd. Doen we nu niet meer. In plaats daarvan eten we het nu graag bij rood vlees, zalm of andere gebakken vis, coquilles of gewoon door de aardappelsalade.

Met groenten gaat ‘ie net zo goed samen. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde little gemsla of verse artisjok. En het lijkt ons fantastisch bij witte asperges of gebraiseerde prei.

Verslaafd? Dip je frietjes erin. Of smeer het op je boterham (of bagel!), met een plakje pastrami of rosbief. Want je kunt er álle kanten mee op.

sauce gribiche

Aankleden

Je eet sauce gribiche koud, net als mayonaise. Het wordt gemaakt door de hardgekookte eidooier fijn te prakken en te mengen met mosterd. Daarna druppel je de olie erbij, tot je een mooie dikke, gladde saus hebt.

Verder kun je de saus nog extra aankleden met stukjes augurk, kappertjes en verse kruiden. De meeste chefs grijpen daarvoor naar peterselie, kervel en dragon. Maar je kunt ook bieslook gebruiken of zelfs koriander.

Kneepje citroensap of de geraspte schil van een citroen? Pas de problème. En vergeet ook vooral het gekookte eiwit niet; dat dient julienne te worden gesneden voordat je het toevoegt aan de saus.

En remoulade dan?

Met zo’n omschrijving doet sauce gribiche onmiddellijk denken aan die andere, mayonaise-achtige saus met kappertjes en groene kruiden: remoulade. Zet ze naast elkaar en ze zien er vrijwel identiek uit. Het belangrijkste verschil zit ‘m in de basis: voor remoulade maak je eerst een mayonaise, dus met rauw ei. En sauce gribiche… juist, dat hebben we je net uitgelegd. Nog een verschil: remoulade bevat ansjovis.

Beide sauzen lijken ook weer op tartaarsaus. Maar tartaarsaus wordt gemaakt op basis van mayonaise of aioli, met mosterd in plaats van ansjovis en gehakt ei wordt optioneel toegevoegd. Deze saus eet je vooral bij gefrituurde vis.

Hoe maak je het zelf?

Wil je gribichesaus graag een keer zelf maken? Op deze site vind je maar liefst drie verschillende recepten: van restaurant Chez Panisse, David Lebovitz en website Bon Appetit. Kies het recept dat je het meest aanspreekt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.