Alles over sate lilit: Balinese saté (met heerlijke kruiden!)
Eén van de lekkerste dingen om te eten als je richting Azië gaat, is toch wel saté. Je kent het wel: stukjes geroosterd vlees op een spiesje. In het Indonesisch hebben we het over sate (zonder streepje), sateh of satai. Heerlijk met kleefrijst, atjar en natuurlijk pindasaus.
In Indonesië kennen ze verschillende soorten saté, de bekendste zijn met varken (babi), kip (ajam), geit (kambing) en garnaal (udang). Naast de verschillende saté’s per vleessoort, hebben ook regio’s hun eigen saté, zoals saté Padang (uit West-Sumatra), maar ook het eiland Bali kent haar eigen variant.
Sate Lilit uit Bali
Sate Lilit is een Balinese variant van de saté. Het wordt gemaakt van fijngemaakte varken, vis, kip of koe en soms zelfs schildpaddenvlees. Om de saté te maken, wordt het vlees gemixt met kruiden: geraspte kokos, kokosmelk, citroensap, ui en peper.
Ook lekker: Zo maak je echte Indische sate ajam en sate babi
Het mengsel van vlees en kruiden wordt vervolgens om een bamboestok of limoengras gewikkeld en gegrild op houtskool. Dat is dan ook meteen wat de sate ‘eigen’ maakt. ‘Lilit’ betekent ‘eromheen wikkelen’, vandaar.
Aziatische recepten (met saté)
- Saté ajam en babi smoor met rijst
- Thaise beefsatés met Thaise dipsaus van Julius Jaspers
- Pittige Aziatische kipsalade met knapperige sjalot