Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 7 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Sanne van Lierop: ‘Lactosevrij eten saai? Zeker niet!’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Sanne van Lierop.

Wie is Sanne?

Sanne van Lierop besloot een aantal jaar geleden haar voedingspatroon om te gooien en voedzaam, onbewerkt, suikerbewust en gluten- en lactosevrij te koken en te eten.

Het had een verbazingwekkende verlichting van haar reuma- en prikkelbaredarmsyndroomklachten tot gevolg. Enige nadeel: ze was niet overtuigd van de smaak van het eten. En dus nam ze het heft in eigen hand en besloot ze zelf recepten te gaan ontwikkelen. De bourgondische Brabantse had behoefte aan lekkere en toegankelijke recepten die ze wél kon eten.

Sanne op social media

Op Instagram en TikTok (@sannevanlierop) deelt ze bijna dagelijks recepten om het zo veel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk te maken om voedzaam, glutenvrij, lactosevrij, geraffineerd suikervrij en vaak ook vega(n) te eten én te genieten.

Sanne heeft in de tussentijd ook twee kookboeken op haar naam gezet: Simpel & Puur en Simpel & Puur voor elke dag. De hoogste tijd voor Culy om haar alles te vragen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’

5 vragen aan Sanne van Lierop

1. Je eet zo puur mogelijk. Welk product uit de supermarkt zou je iedereen afraden omdat het zó bewerkt is?

Sanne: “Uhmmm goede vraag! Ik denk dat er hééél veel producten zijn in de supermarkt die mega bewerkt zijn. Iets wat je bijvoorbeeld heel makkelijk zelf kunt maken is bouillon.

Daar heb je eigenlijk helemaal geen blokje voor nodig. Ik gebruik vaak allemaal resten van ui, knoflook en andere groenten en trek daar een bouillon van. Die kun je vervolgens ook heel makkelijk invriezen voor later gebruik.”

2. Wat is volgens jou de grootste misvatting over lactosevrij eten?

“Dat het saai is! Toen ik er tien jaar geleden mee startte, was het vrij lastig om vervangers te vinden. Tegenwoordig is voor bijna alles een plantaardig alternatief, vooral voor zuivel.

Het enige wat ik wel vaak echt anders vind smaken, is een goed stuk kaas. Met plantaardige varianten heb je vaak ook een veel bewerkter product te pakken waardoor je wel twee keer nadenkt.”

3. Hoe ziet je ideale eetdag eruit?

“Ik ben eigenlijk de hele dag aan het eten. Vaak begin ik mijn dag graag met een bakje (lactosevrije) kwark, huisgemaakte granola, blauwe bessen en pure chocolade.

Als tussendoortje eet ik vaak wat fruit en een handje nootjes. Voor de lunch eet ik graag soep met zuurdesembrood of iets met ei! In de middag heb ik altijd zoete trek en daarom bak ik elke week bananenbrood. Daarom eet ik standaard als snack twee plakken bananenbrood.

In de avond hou ik écht van comfortfood; daar voeg ik trouwens ook veel groenten aan toe. Dat kan echt van alles zijn: van stamppot tot curry tot een lekkere traybake.”

4. Welk gerecht doet je denken aan je jeugd?

“Tomatensoep! Mijn moeder maakte bijna ieder weekend tomatensoep met balletjes. Dat vond ik zo enorm lekker. Ook worstenbroodjes zijn echt iets van vroeger. We hadden ze elke zondagochtend. Het enige nadeel tegenwoordig is dat ze glutenvrij niet zo lekker zijn…”

5. Wat vind je écht niet lekker, hoe vaak je het al hebt geprobeerd?

“Ik ben dus best wel een alleseter. Vanuit vroeger was de regel altijd dat je at wat de pot schafte. Ik ben geen groot fan van zuurkool of witlof; dat komt door de bittere smaak vermoed ik.

Toen ik klein was at ik mijn zuurkoolstamppot met ketchup. Dat was de enige manier waarop ik het wegkreeg, haha. Sinds ik op mezelf woon heb ik het nooit meer aangeraakt of gegeten…”

> De kookboeken van Sanne van Lierop zijn o.a. online te koop.

Meer culinaire helden van Culy:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.