Dit is waarom je Salt Fat Acid Heat moet kijken op Netflix
Culinair schrijver Samin Nosrat leverde dit jaar niet alleen (de Nederlandse vertaling van) een van onze favoriete kookboeken af, maar ook onze nieuwe favoriete culinaire televisieserie. Je hebt er misschien al over gehoord: Salt Fat Acid Heat staat sinds deze week op Netflix. Dit is waarom je moet kijken!
Allereerst even dit: wie is Samin Nosrat? Ze is een Amerikaanse chefkok en culinair schrijver. Na een etentje bij het beroemde restaurant Chez Panisse van Alice Waters in Californië wilde ze nog maar één ding: er in de keuken staan. Daar begon haar culinaire loopbaan, die haar naast een baan bij Chez Panisse ook nog een column in The New York Times opleverde. Bovendien werkte ze samen met Michael Pollan in zijn Netflix-serie Cooked (ook een aanrader!). Inmiddels heeft ze dus haar eigen Netflix-serie: Salt Fat Acid Heat.
Salt Fat Acid Heat
In 2017 bracht Samin haar eigen kookboek uit, dat afgelopen jaar in Nederland verscheen met de titel Zout Vet Zuur Hitte (Uitgeverij Spectrum). Een enórm dikke kookbijbel, waar ze lang aan heeft gewerkt. Het gaat over een simpel maar tegelijk revolutionair idee: als je het gebruik van de elementen zout, zuur, vet en hitte onder de knie krijgt, kun je élk gerecht heerlijk bereiden.
Het boek werd aangeprezen door iedereen van Nigella Lawson tot aan Yotam Ottolenghi en stond op de bestsellerlijst van The New York Times. En dat is niet de minste lijst.
Foodies die Zout Vet Zuur Hitte al even op hun nachtkastje hebben liggen, keken er al naar uit: Samin’s serie Salt Fat Acid Heat is sinds oktober te zien op Netflix. Bijzonder aan de serie is dat het nu niet draait om mooie beelden en de passie van de makers (zoals bij een serie als Chef’s Table), maar dat je de essentie van koken leert begrijpen. Op een speelse, vermakelijke manier.
Op zoek naar smaken
Samin reist bijvoorbeeld naar Italië en laat je zien hoe olijfolie gemaakt wordt en hoe je een goede olijfolie herkent (spoiler: een goede, verse olijfolie heeft een vleugje pittigheid). Ze onderzoekt waarom Italianen verschillende soorten vet toevoegen aan hun maaltijden, waardoor die barsten van smaak.
En ze reist niet alleen naar Italië, maar ook naar Japan, Amerika en Mexico op zoek naar smaken en alles wat daar verband mee houdt. Ze kookt, bakt, proeft en ruikt en neemt jou niet alleen mee in de wereld van smaken, maar ook in haar aanstekelijke enthousiasme over álles dat lekker is. En er is véél dat lekker is…