Dit fijne keukenapparaat is een slowcooker en snelkookpan inéén (+ winactie!)
Heb je weleens overwogen om een slowcooker, een snelkookpan of een sous-vide machine aan te schaffen? Of alledrie? Er is nu een keukenapparaat dat al die zaken combineert én nog meer kan. Culy was wel nieuwsgierig naar dit paradepaardje, dat de naam Fast Slow GO heeft gekregen, en testte ‘m een week lang uit. Stay tuned, want jij kunt ‘m winnen.
Een keukenapparaat dat tig andere apparaten vervangt? Noem ons maar gerust geïntrigeerd. Laten we eerst even inzoomen op de belofte van de Fast Slow GO; die uitvinding van Sage Appliances. “Go simpel” staat erbij, want het is de bedoeling dat deze vernuftige uitvinding voor de ultieme garing zorgt, zonder dat jij daar omkijken naar hebt.
Wat is het (en wat kan het)?
Kort samengevat is het een slowcooker en een snelkookpan inéén. Dus is hij zowel geschikt om gerechten low & slow in te garen totdat ze botermals zijn (denk aan pulled pork, bouillons en stoofpotten) als de kooktijd van complexere gerechten aanzienlijk te verkorten.
Daarnaast kan het apparaat stomen, sauteren, stoven, sous-vide koken en bonustrack: yoghurt maken. Daar is zelfs een speciale sneltoets voor (in totaal zijn er 14 sneltoetsen, waaronder zelfs voor het bereiden van peulvruchten – zoals perfect gekookte bonen, het koken van rijst en het maken van bouillon).
Culy testte ‘m zelf een week lang uit en we besloten onze experimenten met je te delen. Zo gebruikten we ondermeer de risotto-sneltoets, maakten we een rijke ragù bolognese met de snelkookfunctie en besloten we zelf yoghurt te maken. Hoe was dat?
Culy ontdekt… de Fast Slow GO
Experiment 1: risotto maken
Wie heeft er nou tijd of zin om zich minimaal een uur lang een lamme arm te roeren in een pan met rijst? Neem dus maar van ons aan dat we altijd op zoek zijn naar snellere manieren om tot die romige rijst-perfectie te komen. Dat was tot nu toe met weinig succes. Bij risotto maken is de textuur gigantisch belangrijk. Anders wordt het niets, met die risotto.
De Fast Slow GO belooft dat je risotto klaar is in 8 minuten en we zullen je niet te lang in spanning laten: dat is ook zo. Wél moet het apparaat eerst 10 minuten voorverwarmen, maar goed: daar heb je geen omkijken naar. Ook het zacht laten bakken van de uien kost wel 10 minuutjes, en je moet evengoed die belangrijke stap van het bakken van de rijst en het daarna afblussen met wijn niet overslaan – net als op het fornuis dus. Maar sit back and relax, want daarna gaat de deksel erop en doet de Fast Slow GO zijn kunstje.
En dat is waar de echte magie om de hoek komt kijken. Want na 8 minuten iets voor jezelf doen geeft het apparaat een signaal en is je risotto klaar. Klont boter en Parmezaanse kaas erbij, even roeren en… de textuur blijkt perfect. Als het zó makkelijk en snel is om perfect gegaarde risotto te maken, verschuift ons lievelingskostje moeiteloos van gerecht-voor-in-het-weekend (want tijdrovend) naar doordeweekse maaltijd.
De voordelen:
- Niet hoeven te roeren!
- De kooktijd voor de risotto wordt aanzienlijk verkort (8 minuten in plaats van 20 – 30 minuten)
- Minder afwas, want je hebt geen aparte pan bouillon nodig
- Risotto met die perfecte textuur
De nadelen:
- Geen nadelen te bedenken
Experiment 2: bolognesesaus maken in de snelkookpan
Een bolognesesaus is de fundering voor een goede lasagne of een heerlijke pasta bolognese. Zo’n saus moet alleen wel urenlang pruttelen op het fornuis. Fijn experimentje dus om die eens met de snelkookfunctie te bereiden. Dat gaat als een trein:
De voordelen:
- De kooktijd wordt verkort naar 25 minuten in plaats van 2,5 uur
- De ragú bolognese is heerlijk zacht en smaakvol, gewoon echt een goede saus
- Mocht je saus iest te vloeibaar zijn, dan kun je na het koken nog de knop ‘reduce’ gebruiken om ‘m in te laten koken. Ideaal.
De nadelen:
- Hoewel er een prima recept meegeleverd wordt, kan het soms lastig zijn om je eigen twist te geven aan de gerechten (bijvoorbeeld als je rode wijn zou willen toevoegen of een ander soort vlees). Een bolognesesaus maken in een snelkookpan werkt namelijk toch ietsje anders dan de versie op het fornuis. Zo moet er voor het garen van vlees bijvoorbeeld iets minder vloeistof worden toegevoegd dan in traditionele recepten, omdat er bij snelkoken en slowcooking niets verdampt.
Door dit geheime ingrediënt wordt je bolognesesaus nóg veel lekkerder
Experiment 3: zelf yoghurt maken (slowcooker?)
Als je zo iemand bent die altijd yoghurt in huis heeft (en bij wie de yoghurt altijd te snel op is…) is het wel een hele toffe functie dat de Fast Slow GO een sneltoets heeft voor het maken van yoghurt.
Het programma duurt zes uur (de incubatietijd noemen ze dat) en daaraan vooraf gaan nog 10 minuten voor het opwarmen van het apparaat, 10 minuten voor het opwarmen van de melk (om de slechte bacteriën te doden) en 1,5 uur voor het afkoelen van de melk. Hij is er dus wel zo’n acht uur zoet mee. Maar daarna heb je gewoon je eigen, zelfgemaakte yoghurt.
De voordelen:
- Zelf yoghurt maken! Hoe cool is dat?
- Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, is het onwijs makkelijk
De nadelen:
- Bij de eerste keer yoghurt maken is het vanzelfsprekend nog even zoeken hoe alles werkt. Als je per ongeluk de start/stop toets indrukt (bijvoorbeeld omdat niet helemaal duidelijk is of de machine zijn werk doet), wordt het programma onderbroken. Dat kun je dan niet zomaar hervatten, maar moet je opnieuw vanaf het begin afdraaien. Let dus op dat je niet tussendoor op die toets drukt. Overigens lukte het ons toen alsnog om perfecte yoghurt te maken (het duurde alleen een stuk langer vanwege dat oponthoud).
Culy’s conclusie
We hebben even overwogen om boven dit artikel te zetten: ‘Waarom we voortaan alleen nog maar risotto maken uit de Sage Fast Slow GO’. En: ‘Waarom dit keukenapparaat de slowcooker/snelkookpan is waar je elke dag uit wil koken’. Het moge duidelijk zijn: Culy is érg enthousiast.
Want hoewel we het type mens zijn dat heel blij wordt van urenlang achter een fornuis staan, zijn er van die gerechten en momenten waarop je verlangt naar een slowcooker of snelkookpan. Dat dit apparaat die dingen combineert en dat je er dan ook nog sous-vide mee kunt koken en kunt stomen, vinden we ideaal.
Tijdens het testen van dit apparaat ontdekten we nog wat algemene voors en tegens, die we graag voor je op een rijtje zetten.
Nog meer voordelen:
- Niet op het fornuis te hoeven koken; de Fast Slow GO werkt op elektriciteit en dat is veiliger dan een pan op het fornuis laten staan. Kun je ondertussen de was ophangen bijvoorbeeld
- Je kan ‘m voorprogrammeren zodat hij alvast begint met koken als jij onderweg naar huis bent
- Het apparaat kan in de vaatwasser (de pan en het rekje)
- Er kan wel zes liter in de pan
- Vervangt meerdere keukenapparaten vanwege zijn veelzijdigheid, zoals je slowcooker en/of snelkookpan, sous-vide apparaat en rijstkoker.
- Het apparaat laat bij de snelkookfunctie zélf de stoom ontsnappen en heeft daar zelfs 3 handsfree instellingen voor (bij andere snelkookpannen moet je dat handmatig doen en da’s best scary)
Nog meer nadelen:
- Het is een vrij groot apparaat en daar moet je de ruimte voor hebben
- Het is even een uitgave: € 199,90
Hadden we al gezegd dat we enthousiast zijn?
> De Fast Slow Go van Sage Appliances is te koop voor € 199,90.