Wat is saffraan precies en wat maakt het zo lekker én zo duur?
Het zit in meer gerechten dan je denkt en het is even slikken als ‘ie de boodschappenlijst op moet: saffraan. De rode stampertjes worden niet voor niets beschermend en per enkele stuks verpakt: want wat maakt saffraan nou zo duur?
En wat maakt saffraan überhaupt de moeite waard?
Dit is waarom saffraan zo duur – en zo lekker – is
Om te begrijpen waarom saffraan prijziger is dan andere smaakmakers, duiken we even wat verder het product in. Saffraan zijn rode fragiele stampertjes van de saffraankrokus, jawel, de bloem dus. Deze bloem bloeit echter maar enkele dagen per jaar, en bevat per krokus gemiddeld zo’n 3 stuks. Tel daar ook nog eens bij op dat één zo’n stamper lichter is dan het lichtste veertje en je weet: dit loopt in de kosten.
Waarom is saffraan zo duur?
Bovenstaande verklaart al het een en ander, maar de belangrijkste redenen van de hoge prijs – het is het duurste ingrediënt van de Nederlandse supermarkt! – hebben we nog niet genoemd. Deze krokus is niet zomaar overal te vinden en bevindt zich maar op een paar plekken ter wereld, zoals Iran. Plus: de arbeidsuren die in het gehele oogstproces zitten, tikken nogal aan. De stampers moeten met de hand gescheiden worden, de kwetsbare en nauwkeurige selectie vraagt om precisie.
Gerechten met saffraan
Ben je eenmaal in het bezit van dit rode goud – de prijs kan oplopen tot 34.000 euro per kilo, kwam de Keuringsdienst van Waarde achter – dan mag je in je handjes knijpen – en dan liever niet met zo’n saffraandraadje ertussen. Je vindt de geraffineerde saffraansmaak en -geur onder andere terug in paella of in deze risotto met kokkels. Ook in zoete gerechten doet saffraan het goed: wat dacht je van saffraanbroodjes of deze smoothie met mango en kardemom.
Meer lekkere kruiden:
- Hoe maak je van die lekkere kruidenolie zoals in restaurants?
- Dit is waarom je Nigeriaanse suya kruidenmix (rokerige specerijen met pinda’s) eens zou moeten proberen
- Kun je verse kruiden verwarmen of liever niet?