Sabich: nog lekkerder dan falafel
Uitgekeken op falafel? Dan kan sabich weleens je nieuwe liefde worden. Dit Israelische broodje met gefrituurde aubergine en pittige mangosaus duikt op steeds meer plekken in Nederland op. Tijd om kennis te maken.
Wat is sabich?
Culinair journalist Mara Grimm bracht onlangs een lofzang op dit broodje in Het Parool. Sindsdien kunnen we aan niks anders meer denken.
Want de ingrediëntenlijst van sabich is bijzonder smakelijk. Bestel je er eentje, dan krijg je een rijkgevulde pita met gebakken of gefrituurde aubergine, hardgekookt ei en een pittige mangosaus. Die wordt ook wel amba genoemd. Amba wordt gemaakt van gedroogde, gezouten mango, vaak op smaak gebracht met suiker en specerijen als koriander en komijn.
Lees ook: Dit restaurant serveert toast met amba: een Israëlische saus
Toppings
Verder kunnen de toppings voor je broodje sabich verschillen. Je kunt er ook tahini of hummus op aantreffen of zhug: een groene of rode chilisaus met koriander. Soms ook wat verse peterselie of Israelische salade. Er zijn zelfs versies van het broodje met gekookte aardappel.
En nog even over die eieren op je pita: dat is niet gewoon het huis-tuin-en-keuken-ei. Traditioneel dient er een gaminados ei gebruikt te worden: een ei dat 5 tot 24 uur lang wordt gekookt. Und warum? Omdat het ei dan een bruine, gekarameliseerde buitenkant krijgt, met een romige textuur vanbinnen.
Geliefde straathap
We lieten het woord Israel net al even vallen en dat is ook precies waar deze goddelijke pita vandaan komt. Officieel is sabich van Iraaks-Joodse komaf; het broodje werd in de jaren ’40 en ’50 door Irakese Joden meeverhuisd naar Israel.
Het stamt af van een Joods gerecht dat in Irak veel gegeten werd, bestaande uit gefrituurde aubergine, gekookte aardappel en hardgekookte eieren. Dat kwam meestal op tafel tijdens de Sabbath. In Israel kwam iemand op het idee om er streetfood van te maken en werden deze ingrediënten tezamen in een pitabroodje gepropt.
Adresjes voor sabich
Meneer Sabich Tsvi Halabi is de founder van het broodje: hij opende in Tel Aviv het eerste kraampje dat sabich verkocht (en de pita is dus ook naar hem vernoemd). Een gouden greep, zo blijkt, want sabich is uitgegroeid tot een geliefde straathap. Vooral voor het ontbijt
In Amsterdam kun je sabich eten bij Abu Salie op de zaterdagmarkt aan de Lindengracht in Amsterdam. Ook ManaMana, Laffa en Bepita serveren de broodjes. En laten we vooral NENI niet vergeten: daar wordt ‘ie als een soort pizza opgediend, op knapperig brood uit eigen oven.
Ook Paco Ciao in Leiden heeft ‘m op de menukaart staan en oplettende Culy-lezers hebben ‘m gespot bij FLFL in Groningen. En we vermoeden dat er de komende tijd nog veel meer adresjes in Nederland bij zullen komen…
Meer lekkers uit het Midden-Oosten:
- Alles wat je moet weten over kibbeh (het populaire gerecht uit het Midden-Oosten)
- Borrelhapjes uit met Midden-Oosten: maak kennis met fatayer
- 6 Israëlische gerechten die je nog niet kende