Alles over rziza: Marokkaanse pannenkoekjes met veel deegsliertjes
Toen we laatst de film Adam zagen, viel ons oog op rziza: Marokkaanse pannenkoekjes die gemaakt zijn van flinterdunne deegsliertjes. Je begrijpt: we moesten op onderzoek uit.
Sfenj (Marokkaanse donuts), baghrir (Marokkaanse pannenkoekjes met gaatjes), M’hanncha (die taart in de vorm van een slang)… Als er iets is waar Marokkanen wel raad mee weten, dan is het wel met het bedenken van toffe baksels. Rziza is wat dat betreft niet anders.
Rziza: wat is het precies?
Rziza (ook soms gespeld als Rzeeza of Rzyza) is een Marokkaanse pannenkoek. De letterlijke vertaling van rziza bevat het woord ‘tulband’, wat verwijst naar de vorm van de pannenkoek. Die bestaat uit een veelheid flinterdunne deegsliertjes die tulband-gewijs worden opgerold en op een hete plaat worden gebakken in boter .
Rziza wordt vaak geserveerd tijdens de Ramadan of bij speciale gelegenheden zoals huwelijken. Vaak wordt de gebakken rziza geserveerd met zoete honing.
Hoe wordt rziza gemaakt?
Eerst en vooral dient een elastisch deeg gemaakt te worden. Daarvan worden vervolgens lange strengen gemaakt door een bolletje deeg voorzichtig zo ver mogelijk uit te rekken. Dat is uiteraard een handigheidje dat je enkel door veel ervaring in de vingers krijgt (een beetje zoals bij hand pulled noodles!), de kans is immers groot dat je deeg tijdens het uitrekken zal breken.
Draai je vervolgens zo’n lange deegstreng rond vier vingers, dan krijg je vanzelf een nestje van deegsliertjes. Dit nestje wordt vervolgens plat geduwd en gebakken in boter. Tot slot geldt: hoe dunner de strengen, hoe mooier de rziza.
Zelf aan de slag
Denk je nu: kom maar op met die uitdaging? Cineville heeft laatst een recept voor rziza gepubliceerd, naar aanleiding van de film Adam. Daarmee kun je alvast je skills oefenen.
Liever toch eerst proeven hoe rziza hoort te smaken? Dan heb je natuurlijk ‘t meeste kans bij Marokkaanse bakkers, al hebben wij er helaas nog geen gevonden in Nederland waar rziza verkrijgbaar is.
Jij wel? Tip de redactie en stuur een mailtje naar [email protected]. Wij zijn benieuwd!
Meer over de Marokkaanse keuken?
- Marokkaanse kipbastilla (uit Chef Toub: Lekker Arabisch)
- Gedroogde vijgenkoekjes van de Couscousbar
- Alles wat je moet weten over Marokkaanse kruiden en specerijen