Bakheld Rutger van den Broek tipt je de leukste toetjes voor de feestdagen
Rutger van den Broek won in 2013 Heel Holland Bakt en weet als geen ander hoe je de lekkerste toetjes op tafel tovert. In zijn nieuwe boek de Toetjesbijbel vind je massa’s inspiratie voor nagerechten waar je blij van wordt. Culy’s Martine ondervroeg Rutger over zijn boek, wat de leukste toetjes voor de feestdagen zijn én kwam erachter dat Rutger en Culy way back gaan.
Rutger over Heel Holland Bakt
Het is al bijna tien jaar geleden dat de Hilversumse Rutger van den Broek in een klap wereldberoemd werd in Nederland. Hij won Heel Holland Bakt en werd daarmee de beste thuisbakker van ons land. Sindsdien is zijn leven drastisch veranderd. Maar wat deed ‘m eigenlijk besluiten zich op te geven voor Heel Holland Bakt destijds?
Rutger: “Ik was altijd al enorm gek op eten en drinken. Ik checkte Culy dan ook dagelijks op de lekkerste recepten en het laatste food-nieuws. Op een gegeven moment zag ik via Culy het bericht dat de Great British Bake Off naar Nederland zou komen onder de noemer Heel Holland Bakt. Ik twijfelde even: bakken was dan wel mijn grootste hobby, maar al die poespas met camera’s op tv wist ik zo net nog niet. Gelukkig haalden vrienden en familie me over. En de rest is geschiedenis.”
Je vertelt dat bakken je grootste hobby was. Is dat nog steeds zo of is dat veranderd na je deelname aan het programma?
“Dat is zeker veranderd. Bakken was mijn hobby, maar is nu mijn werk. Voorheen ging ik met een bakboek naar bed om dat te lezen, maar dat is nu niet meer zo. Ik ben zeven dagen per week bezig met bakken. Sta ik niet in de keuken om nieuwe recepten te bakken of te testen, dan ben ik wel content aan het maken of bedenken voor social media en de website. Tuurlijk, het is geen akelig werk, maar ik ben wel op zoek gegaan naar een nieuwe hobby.”
En die heb je hopelijk gevonden?
“Klopt. Ik ben aan het pottenbakken geslagen. Het afgelopen jaar heb ik me ondergedompeld in de wereld van keramiek en daar zijn de laatste tijd best een aantal leuke bordjes, schoteltjes en kommen uitgekomen. Zo leuk zelfs dat een aantal nu dienst doet als ‘model’ in de Toetjesbijbel. Ik kan dus echt zeggen dat ik het hele product zélf heb gemaakt: het bordje, maar ook dat wat op het bordje ligt. Dat is heel gaaf.”
Rutger over zijn liefde voor toetjes
Je nieuwe boek, de Toetjesbijbel, dat is er vast niet zomaar. Waarom ben jij zo dol op toetjes, Rutger?
Rutger: “Ik was altijd al een zoetekauw. Geen wonder dat bakken mijn hobby is geworden. En toetjes liggen daar toch wel in ‘t verlengde van. Het word je ook van jongs af aan al als zoete koek voorgehouden: pas als je je bord leeg eet, mag je een toetje. Iets wat je echt kunt ‘verdienen.’ Ook in restaurants kijk ik altijd eerst naar wat de toetjes zijn en ga pas daarna de rest van de menukaart bekijken.”
Heb jij altijd ruimte voor een toetje?
“Ja, altijd. Ieder mens heeft volgens mij een toetjesmaag waar altijd nog een dame blanche, een lekkere trifle of een perfecte moelleux inpast. Ik ben er wel achter dat toetjes echt nóg lekkerder zijn als je ervoor iets hartigs hebt gegeten. Ik was ooit bij een toetjesdiner – een droom die uitkwam – maar toen merkte ik toch dat het op een gegeven moment veel van hetzelfde werd. Tijdens een diner kun je echt zo lekker uitkijken naar het toetje. Althans, ik dan.”
Nu zijn we toch benieuwd. Wat is dan jouw lievelingstoetje?
“Pfoe, dát kan ik echt niet zeggen. Er is niet een specifiek toetje wat echt mijn favoriet is. Ik kan namelijk echt niet kiezen tussen al die heerlijke opties. Wat wél zo is, is dat een toetje voor mij altijd meerdere lagen en dimensies moet hebben. Iets fris, iets zuurs, iets knapperigs, zodat elke hap je blijft verrassen en ook net even anders is. Maar één lievelingstoetje, nee dat kan ik echt niet zeggen.”
Een iconisch toetje dan?
“Dan moet ik toch wel denken aan de kerstdagen vroeger bij ons thuis. Hier pakten we altijd uit met de desserts. We wilden er namelijk letterlijk en figuurlijk even zoet mee zijn. Er moest dus een showstopper op tafel komen en meestal was dit een schuimtaart. Deze taarten staan voor mij dan ook echt symbool voor fijne feestdagen en een warme decembermaand. Én ze zijn natuurlijk ook gewoon erg lekker.”
Rutger over zijn nieuwe boek De Toetjesbijbel
In je nieuwe boek staat echt álles als ‘t gaat om toetjes. Van verschillende dessertsauzen tot kruimels die je over je ijs kunt strooien en van grote ijstaarten tot makkelijke trifles. De feestdagen staan voor de deur, wat zou je de Culy lezers aanraden om als toetje te maken voor de feestdagen?
Rutger: “Wat het allerbelangrijkste is, is dat je geen risico’s neemt. Oké, het is natuurlijk erg leuk om een grote showstopper als een schuimtaart met pecannoten en peer of een soezenkrans te maken, maar ik zou je sterk aanraden deze dan toch voor het kerstdiner al eens te maken zodat je geen stress hebt op het moment zelf.
Wil je een makkelijk toetje maken met veel smaak? Dan zou ik zelf gaan voor een tiramisu met witte chocolade en frambozen. Of natuurlijk een recept in een glaasje zoals bijvoorbeeld een mangocompote met witte chocoladeroom. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, je kunt ‘t ook goed van tevoren klaarmaken.
Ben je zelf ook gek op toetjes en vind je ‘t leuk om er eventjes voor in de keuken te staan omdat het niet met twee lepels ijs klaar is? Dan zou ik lekker gaan voor een warme chocolade moelleux of een cranberry trifle met chocoladecake en een crème van roomkaas en sinaasappel.”
Heb jij snelle tips om je toetje direct meer schwung te geven?
“Ik ben zelf dol op toetjes met extra lagen en dimensies. Hiermee bedoel ik: een zuurtje, een knappertje, een sausje, een frisje. Zodat je bij elk hapje weer wat nieuws proeft. En dit kan heel simpel: maak zelf koekkruimels of koop lekkere koekjes bij de bakker die je verkruimelt. Ook dessertsauzen zijn makkelijk te maken en erg lang te bewaren. Zorg dat je toetje altijd net iets meer heeft dan één component en je weet zeker dat je goed zit.”
Wat nu als je echt geen inspiratie of geen zin hebt om een toetje te maken, maar toch iets lekkers als nagerecht wilt voorschotelen?
“Een super makkelijk maar toch feestelijk toetje voor de feestdagen is de affogato: een bolletje ijs, een warme espresso en wat garnering. En hier kun je natuurlijk ook alle kanten mee op. Verschillende smaken (gekocht) ijs, kies een andere drank dan espresso en ga voor strooisels van je favoriete koekjes of andere zoetigheden. Voeg ‘t samen in een leuk glaasje en je hebt in een paar minuten een simpel, lekker én feestelijk toetje.”
Wat zijn jouw tips om je toetje te allen tijde te laten slagen?
“Mijn recepten schrijf ik als thuisbakker voor thuisbakkers. Ook met deze Toetjesbijbel. Alle recepten heb ik door en door getest zodat echt íédereen ze kan maken. Ik durf dan ook te zeggen dat de recepten foutloos zijn en ze altijd lukken. In ieder boek en in elke blog is dat het belangrijkst. Dat neemt niet weg dat er bepaalde foefjes zijn qua voorbereiding en tijdens het maken die ervoor zorgen dat alles je nét even wat makkelijker af gaat.
Zo heb ik tijdens Heel Holland Bakt geleerd georganiseerd te werken volgens een plan. En dit doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Weeg al je producten van tevoren alvast af. Lees je recept goed door zodat je weet of bepaalde dingen moeten afkoelen, opstijven of rijzen. En doe op tijd je boodschappen en koop houdbare dingen zoals melk, boter, bloem, specerijen, maar ook diepvriesfruit op voorhand. Zo hoef je in de kerstdrukte enkel nog naar de supermarkt voor verse ingrediënten.”
Stel je hebt een kerstdiner waarbij iedereen een gang verzorgt en jij bent “chef toetje.” Wat zou je aanraden te maken? Ook gezien vervoer, smeltstress en andere invloeden van buitenaf?
“Ik zou dan zelf altijd voor een toetje in een glaasje of weckpotje gaan. Het ziet er niet alleen feestelijk uit, het laat zich ook erg makkelijk vervoeren. Je hoeft hiervoor niet specifiek op zoek te gaan naar “recepten in glaasjes.” Ook ‘grote’ recepten laten zich prima in een glaasje stoppen zoals een tiramisu, pudding of mousse. Let wel op dat je knapperige componenten voor bij het toetje altijd luchtdicht verpakt tot je ‘t gaat serveren. Het zou zonde zijn als je chocolademousse in een glaasje goed op de plek van bestemming komt, maar je meringuekruimels slof zijn omdat ze niet goed verpakt waren óf al op het toetje zaten.”
Recepten die in het interview worden genoemd kun je vinden in Rutger’s nieuwe boek De Toetjesbijbel.
> Toetjesbijbel (Carrera Culinair) is te koop voor € 34,99 via bol.com
Lekkere toetjes voor de feestdagen:
- Culy Homemade: ontzettend makkelijke chocolademousse met kletskopkruim
- Sabayon van bier met gekarameliseerde peer & speculaas
- Culy Homemade: feestelijk toetje met ijs en bierkaramel