Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 1 okt 2024
Leestijd: 8 minuten

Wijnlovers opgelet: dit is de ultieme wijnroute door Rueda, Spanje

Culy’s Megin ging op persreis naar wijnstreek Rueda in Spanje. Ze bezocht daar acht wijnhuizen en proefde in totaal wel vijftig (!) wijnen in vier dagen (geen zorgen: nippen en uitspugen). De streek, die bekendstaat om de teelt van de verdejo-druif, heeft een enorme verscheidenheid aan wijnhuizen: van jong tot oud en van experimenteel tot traditioneel. Wat waren de lekkerste wijnen? En welke wijnhuizen moet je bezoeken? Dit is de ultieme wijnroute door Rueda, Spanje.

Wat is Rueda en waar ligt het?

Rueda, een wijnstreek gelegen in de regio Castilla y León, heeft een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de middeleeuwen. De streek telt ongeveer zeventig wijnhuizen en staat vooral bekend om de productie van frisse, aromatische witte wijnen (95% wit, 5% rood en rosé). Rueda-wijnen worden voornamelijk gemaakt van de witte verdejo-druif, maar ook de witte sauvignon blanc-druif wordt hier geproduceerd.

Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

Verdejo

Veel wijnhuizen in Rueda combineren traditionele wijnbouwmethoden met moderne technieken, waardoor de wijnen zowel lokaal als internationaal populair zijn. Zo ook in Nederland, de grootste internationale importeur van Rueda-wijnen. Let maar eens op: in bijna elk restaurant staat er een Verdejo op de kaart. Die komen overigens niet altijd uit Rueda, je herkent een wijn die in deze streek is geproduceerd aan een Rueda-sticker op de achterkant van de wijnfles.

De wijnen uit Rueda, vooral de bekende Verdejo, zijn heerlijk fris en levendig en hebben meestal een gladde textuur en ronde smaak, afhankelijk van hoe de wijn is geproduceerd (bijvoorbeeld in roestvrijstalen tanks of met houtrijping). Zin gekregen in een glaasje en een trip naar de streek? De meeste wijnhuizen bieden tastings en tours.

Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

De ultieme wijnroute door Rueda, Spanje

Wil je een meerdaagse wijnreis doen? Dan is Valladolid de perfecte uitvalsbasis. Alle wijnhuizen liggen op maximaal een uur rijden van de stad. En ook niet onbelangrijk: in de studentenstad is genoeg te ontdekken, van de prachtige architectuur, zoals de gotische Catedral de Valladolid en het Plaza Mayor tot kleinere pleintjes vol met tapas- en cocktailbars en goede restaurants.

Waar moet je eten? Martin Quiroga is volgens sommigen het beste tapasrestaurant van de stad (Wel reserveren! Het restaurant heeft maar vier tafels). Struin ook zeker even over de markthal Mercado del Val. Haal lekker brood of zoete baksels bij La Deliciosa. Zin in een ijsje of een goede plak noga? Dan ben je bij ijssalon Turrones Manuel Iborra aan het juiste adres.

Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

De ultieme wijnroute door Rueda

1. Finca Montepedroso

Begin je route bij Finca Montepedroso. Het wijnhuis met hoge betonnen muren, gebouwd in een moderne, minimalistische stijl, richt zich op het produceren van 100% Verdejo-wijnen zonder opsmuk. Houtrijping of andere meer experimentele productiemanieren zul je bij dit wijnhuis niet tegenkomen: de wijnen worden geproduceerd in roestvrijstalen tanks.

Een gedeelte van de beste jaargangen wordt wel weggezet in een betonnen ei, waar de drank geen aroma wegneemt en aan smaakverlies leidt, maar wel meer volume krijgt. Na een jaar in het ei te hebben gerijpt, wordt de wijn overgegoten in de fles, waar het nog een jaar lang staat. Zo krijg je een vintage!

Wijnflessen bewaren? Dingen die je niet – en juist wel – moet doen

Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

In een ruimte met grote ramen waardoor je de prachtige wijngaarden ziet, kun je deelnemen aan een vertical winetasting, waarbij je meerdere jaargangen van Finca Montepedroso’s Verdejo drinkt. Zo proef je hoe de wijn zich door de jaren heen ontwikkelt. Jaargang 2015 was Megin’s favoriet. Heb je zin om wat te eten? Of bezoek je de wijngaard rond het middaguur? Dan kun je genieten van een heerlijke lunch met bijpassende wijnen, buiten aan de picknicktafel, met adembenemend uitzicht over de wijngaarden.

  • Adres: Camino de la Morejona, S/N, 47494 Rueda, Valladolid, Spanje
  • Wat? Vertical tasting en lunch
  • Thuis proeven? Oa. verkrijgbaar bij Wijnhandel van Ouwerkerk en via Wijnbeurs.nl.
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

2. Bodegas Mocén

Na Finca Montepedroso ga je door naar Bodegas Mocén. Een uitgebreide ondergrondse wijnkelder (inclusief bordjes van elk bekend persoon dat ooit bij het wijnhuis is geweest: Julio Iglesias was here!), een kamer geheel toegewijd aan stierenvechten, een persoonlijke kunstcollectie (met echte werken van Picasso en Dalí!) en een bibliotheek met eeuwenoude boeken: Bodegas Mocén is het schoolvoorbeeld van een traditioneel wijnhuis.

Hier proef je Verdejo- en Sauvignon Blanc-wijnen met rijke, complexe aroma’s, en krijg je een unieke mix van cultuur en wijngeschiedenis. De eeuwenoude wijnproductiemethoden (mix van roestvrijstalen tanks en houtrijping), geven je een mooi inzicht in de tradities van de regio.

  • Adres: C. Arriba, 7, 47490 Rueda, Valladolid, Spanje
  • Wat? Tasting en rondleiding door de wijnkelder
  • Thuis proeven? Oa. te bestellen via Henribloem.nl
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

3. Álvarez y Díez, S.A.

Vervolgens bezoek je Álvarez y Díez, een van de oudste wijnhuizen in de regio, middenin het dorpje Nava del Rey. De 500 jaar oude ondergrondse wijngangen lopen onder een groot deel van het stadje en zijn heel indrukwekkend om te zien. Bijna elk huis in het stadje Nava del Rey heeft dan ook een wijnkelder. Álvarez y Díez produceert al sinds 1941 verfijnde, crispy en fruitige wijnen – de Verdejo zoals je hem gewend bent.

  • Adres: C. Juan Antonio Carmona, 12, 47500 Nava del Rey, Valladolid, Spanje
  • Wat? Bezoek, tasting en rondleiding door de wijnkelder
  • Thuis proeven? Oa. te bestellen via Altijddebestewijn.nl
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

Wijn bestellen? Deze 7 veelgemaakte fouten ga jij niet maken

4. Bodegas Pita

Je vervolgt je route naar Bodegas Pita, waar duurzaamheid en biologische wijnproductie centraal staan. Dit wijnhuis maakt pure en frisse Verdejo-wijnen. En ze verbouwen hier ook een rode druif: de grenache, wat uitzonderlijk is voor de regio. Op het label staat een getekende vogel: een soort die voorkomt in de regio en bijna uitgestorven is. Ben je iemand die houdt van mooie labels? Dan is dit je fles.

Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

Bodegas Pita begon met het oogsten van druiven in 2011 en is dus een jong wijnbedrijf. Het wijnhuis is een stuk experimenteler dan de twee wijnhuizen die hiervoor werden genoemd. Zo rijpen ze een klein percentage van de wijnen in terracotta potten (ook wel bekend als amfora), in essentie traditioneel, maar een methode die niet vaak meer wordt gebruikt door moderne huizen. Dit komt door de hoge kosten van de potten, het onderhoud en het gebrek aan kennis bij veel wijnboeren. Pita-wijnen zijn licht, mineraal en zeer verfrissend, een perfecte reflectie van het terroir. De op hout gerijpte wijnen die Megin hier proefde waren heerlijk rond, bijna boterig en zeker het proberen waard!

  • Adres: Camino Sendero del Monte, S/n, 47494 Rubí de Bracamonte, Valladolid, Spanje
  • Wat? Bezoek en tasting
  • Thuis proeven? Oa. te bestellen via Boonstrawijnen.nl
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

5. Martinsancho Bodega y Viñedos

Daarna ga je naar Martinsancho Bodega, waar oude Verdejo-wijnstokken zorgen voor wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. Martinsancho heeft naast een normale, modernere wijngaard (rijen wijnplanten die aan stokken zijn gebonden) ook nog oude druivenplanten, of druivenbosjes, die niet vaak meer voorkomen in de regio. Een groot deel van dit soort oude wijngaarden in Rueda zijn namelijk jaren geleden weggevaagd door een hardnekkige druifluis. De struiken van Martinsancho hebben deze plaag gelukkig overleefd.

Culy’s Megin proefde de wijnen van Martinsancho, heel romantisch, midden in de wijngaard. Inclusief schapenkazen uit de regio, chorizo en salchichon. Mmmm…

  • Adres: C. Torcido, 1, 47491 La Seca, Valladolid, Spanje
  • Wat? Bezoek
  • Thuis proeven? Oa. te bestellen via Vindmijnwijn.nl
Wijnroute door Rueda, Spanje
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

6. Diez Siglos de Verdejo

Sluit je wijnroute af bij Diez Siglos de Verdejo, een huis gerund door twee vrouwelijke wijnmakers (wat we stevig aanmoedigen! want daarvan zijn er niet zo veel). Hun wijnen zijn fris, fruitig en levendig.

Bijzonder is dat Diez Siglos een klein deel van hun wijnen buiten in de zon rijpt, in glazen potten met een kurk. Dit is een traditionele techniek die gebruikmaakt van natuurlijke warmte en licht om het rijpingsproces te versnellen. Het rijpen van wijn in glazen potten zorgt voor een rijke, intense smaak en maakt de wijn donkerder van kleur.

  • Adres: CL-610, 24, 5, 47231 Serrada, Valladolid, Spanje
  • Wat? Bezoek, tasting en winkel
  • Thuis proeven? Oa. verkrijgbaar bij wijnkoperij La Persistance
Bron: Megin Kimmijser voor Culy.nl

Van een vertical tasting bij Finca Montepedroso tot het ontdekken van oude wijnkelder bij Bodegas Mocen: deze route biedt de perfecte mix van wijncultuur, innovatie en traditie. Perfect voor wijnliefhebbers, maar ook interessant voor mensen die een keer een culinaire reis willen maken en geïnteresseerd zijn in het productieproces van wijn. Geen zin of tijd om naar Spanje af te reizen? Dan kun je bij de volgende keer uiteten naar een Verdejo uit Rueda vragen. Zo haal je de Spaanse streek gewoon naar je toe.

Meer lezen over wijn?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.