Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 2 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Eindelijk verklaard: dit is waarom rozijnen soms van die harde stukjes hebben

Rozijnen: je strooit ze over je havermout, bakt ze mee in je favoriete koekjes en ze zitten soms ook in de notenmix waar je mee snackt. Maar als je wel eens op een rozijn (of een krentenbol) kauwt en plotseling een hard stukje tegenkomt, weet je hoe vervelend dat kan zijn. Wat zijn die harde stukjes precies, en waarom zitten ze in sommige verpakkingen wel en in andere niet? Culy zocht het uit.

Harde stukjes in rozijnen: waar komen ze vandaan?

Die harde stukjes rozijn zijn kleine gedroogde steeltjes en andere restjes van de druif die tijdens het verwerkingsproces niet volledig worden verwijderd.

Bij de grootschalige productie van rozijnen worden druiven geplukt en gedroogd, waarna ze machinaal worden verwerkt. Daarbij worden steeltjes, zaden en andere onzuiverheden grotendeels weggehaald, maar niet altijd met 100% precisie. Vooral bij goedkope varianten, waar snelheid en efficiëntie vooropstaan, kunnen er nog kleine restjes achterblijven.

Rozijnen
Bron: Unsplash

Waarom duurdere varianten minder harde stukjes hebben

Als je wel eens biologische of duurdere rozijnen hebt gekocht, is het je misschien opgevallen dat deze minder harde stukjes bevatten. Dat komt omdat de duurdere variant vaak met een zorgvuldiger proces worden geproduceerd. De druiven worden langzamer gedroogd en soms zelfs met de hand nagekeken voordat ze worden verpakt. Dit zorgt ervoor dat steeltjes en andere ongewenste stukjes beter worden verwijderd, wat resulteert in een zachtere, meer uniforme textuur.

Bovendien worden bij sommige premium merken alleen bepaalde druivensoorten gebruikt die minder harde stukjes bevatten. Bijvoorbeeld: rozijnen van de sultanadruif hebben meestal een dunnere schil en minder zaden, wat de kans op harde stukjes verkleint.

Wat kun je zelf doen om harde stukjes te vermijden?

Wil je voorkomen dat je tijdens het eten op een onverwacht hard stukje bijt? Hier zijn een paar tips:

  • Kies voor biologisch: deze rozijnen ondergaan vaak een zorgvuldiger selectieproces.
  • Spoel voor gebruik: dit kan helpen om losse steeltjes of restjes te verwijderen.
  • Week in water: dit maakt niet alleen de rozijnen zachter, maar helpt ook om eventuele harde stukjes op te sporen voordat je ze eet.
  • Controleer ze zelf even: vooral als je ze in baksels gebruikt, kan het geen kwaad om snel door de rozijnen te gaan en eventuele onregelmatigheden eruit te halen.

Hartig-zoete pasta met bloemkool
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Op zoek naar een lekker recept met rozijnen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.