Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 6 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom rode Parmezaanse kaas de heilige kaas-graal is

We zijn dol op Parmezaanse kaas. Heerlijk voor over onze pasta’s, bij een salade of in een heerlijke ovenschotel. Maar hoe lekker deze kaas ook is, het is niet de originele Parmezaanse kaas. Er bestaat namelijk ook een traditionele rode Parmezaanse kaas. En nee, die is niet rood.

Parmigiano Reggiano vacche rosse

Parmigiano Reggiano, oftewel Parmezaanse kaas, komt oorspronkelijk uit Italië. En dan met name uit de omgeving, je raadt het al, Parma. Deze kaas wordt gemaakt van de melk van de zogenaamde zwartbonte koeien. De kazen liggen meestal 12, 24 of 32 maanden te rijpen en zijn zeer lang houdbaar. Heerlijk om te raspen over bijvoorbeeld pasta of geschaafd door een salade.

Ondanks dat deze informatie algemeen bekend is, is dit niet de originele Parmezaanse kaas. Er is namelijk een ‘oer’ Parmezaanse kaas. En die heet Parmigiano Reggiano vacche rosse. Deze Parmezaanse kaas wordt gemaakt met de melk van de zogenaamde ‘rode’ koeien. Dit is een ras met een oranje/rode zweem over de huid.

Hoe smaakt rode Parmezaan?

En dat is waarom we deze kaassoort ook wel ‘rode’ Parmezaanse kaas noemen. Het lijkt misschien een klein verschil, maar voor de smaak van de kaas is het verschil zeer groot. De rode koeien produceren namelijk zeer weinig melk. Daardoor heeft hun melk een sterke geconcentreerde smaak die je terug proeft in de kaas.

De melk van rode koeien heeft daarnaast ook een hoger vetgehalte en een hoger proteïnegehalte, waardoor de kaas ook wat romiger smaakt. Hij rijpt gemiddeld twee tot drie jaar.

Rode Parmezaanse kaas

Waarom horen we weinig over rode Parmezaanse kaas?

Rode Parmezaanse kaas is niet zo’n bekende kaas en dat heeft niet te maken met de smaak. De reden dat veel mensen toch de standaard Parmezaanse kaas kopen, is omdat die een stuk goedkoper is. Zwartbonte koeien geven namelijk wél veel melk en zijn daardoor goedkoper. De productie gaat sneller en er zijn meer kazen te maken.

Als je een echte liefhebber bent, ga je voor de vacche rosse variant. Ben je benieuwd? Hij online te koop op deze site.

Recepten met Parmezaanse kaas

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.