8x rode kool-recepten om blij van te worden
Rode kolen zijn vitaminebommen, ze groeien op Hollandse bodem en ze lijken weken houdbaar in de koelkast. Dat laatste maakt ze meteen ook een beetje tricky: wij durven deze paarskleurige groente wel ‘ns te lang negeren, waardoor we ze op een gegeven moment wel móéten bereiden. Dat willen we dan natuurlijk wel op de lekkerst mogelijke manier doen, met één van deze rode kool-recepten bijvoorbeeld.
8x rode kool-recepten om blij van te worden
1. Gegrilde rode kool met groene tahin
Rode kool, groene tahin: dit kleurenfeestje is niet alleen erg fijn voor het oog, maar ook nog eens erg lekker. En daar is het ons natuurlijk allemaal om te doen. De kool bakken we als een steak, met miso als belangrijkste smaakmaker. De groene tahin barst van de verse kruiden en dat maakt het helemaal af.
> Recept: Culy Homemade: gegrilde rode kool met groene tahin
2. Salade met rode kool, sinaasappel en walnoot van Scheepskameel
Met (bloed)sinaasappels, walnoot en rode kool creëer je een smaakbom van een salade. Dat weten ze wel bij Scheepskameel, toevallig één van de lekkerste restaurants van Amsterdam. Ook maken? Wij mochten het recept delen.
> Recept: Salade met rode kool, sinaasappel en walnoot van Scheepskameel
3. Rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise
We kunnen er soms zo naar verlangen: een goed gerecht met schnitzel. Herken jij jezelf hierin? Komt goed uit: we hebben een schitterend recept voor schnitzels met rode kool met bier. Vullend en hartverwarmend is dat, precies waar je op hoopt.
> Recept: Culy Homemade: rode kool met bier, schnitzels en biermayonaise
4. Rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons
Deze rodekoolsteaks zijn een makkelijk en lekker vegetarisch hoofdgerecht, voor kerst bijvoorbeeld, maar ook op een gewone doordeweekse dag bereiden we dit makkelijke gerechtje met plezier. Lekker met een romige pastinaakcrème en snelle croutons van kruidkoek.
> Recept: Culy Homemade: rodekoolsteaks met pastinaakcrème en kruidkoek-croutons
5. Rode kool met bier (van de barbecue!)
Een ander heel goed idee: rode kool in zijn geheel grillen op de barbecue, over een blikje bier geschoven. Daarmee is het natuurlijk een dikke vette knipoog naar beer can chicken, maar dan vegetarisch en net zo lekker.
> Recept: Rode kool met bier (van de barbecue!)
6. Snelle pickle
Door rode kool in dunne reepjes te snijden en te laten baden in zuur en zout, ontstaat een pickle. Lees: een fris bijgerecht dat je als textuurversterker voor heel wat gerechten kunt inzetten. Samuel Levie deed dat bijvoorbeeld bij zijn traybake met geroosterde aardappels en braadworst, maar onthoud het idee vooral voor je eigen creaties.
> Recept: Traybake met geroosterde aardappels, braadworst en snelle rodekool pickle
7. Rode kool in taco’s
Tot slot: ook in taco’s doet rode kool het goed. De knapperige textuur contrasteert immers mooi met de vaak wat malsere vullingen van ‘n tortilla. Snipper wat van de kool fijn en voeg ze toe aan een vulling met (vegan) vis, ananas en srirachamayo bijvoorbeeld.
> Recept: Culy Homemade: recept met bananenbloesem: vegan vistaco’s
8. Okonomiyaki
Okonomiyaki wordt in de regel gemaakt met flinterdunne reepjes witte kool. Maar wat met witte kool kan, kan ook met rode kool. We dagen je daarom uit om je volgende rode kool ‘ns in de strijd te werpen voor deze goddelijke Japanse pannenkoek. Doen.
> Recept: Culy Homemade: okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)
Meer ideeën met kool?
- Alles over cavolo nero: het Italiaanse broertje van boerenkool
- Bloemkool uit de oven: 9 x de lekkerste recepten
- Fan van pickles? Deze verrassende ingrediënten kun je óók inleggen