Robatayaki: barbecueën op z’n Japans
Hoewel sushi en teppanyaki de sterspelers van de Japanse keuken zijn, is ook robatayaki een parel uit het Verre Oosten. Wij vertellen je er meer over.
Robatayaki: wat is dat?
Robatayaki wordt ook wel afgekort tot simpelweg robata en is een techniek vergelijkbaar met barbecuen. Anders dan bij teppanyaki wordt een grill boven houtskool gebruikt om op te bakken, in plaats van een hete plaat. Daarbij worden de ingrediënten meestal op spiesen geregen.
Opvallend is dat de temperatuur onder de grill extreem hoog moet zijn. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van direct vuur (en dus vlammen).
Alles kan
In principe kun je alles grillen. Denk aan vlees, vis, schaal- en schelpdieren, groenten en gevogelte. Schuif alles op een spies of grill grotere (maar niet te dikke) stukken in z’n geheel. Let wel op dat de gebruikte ingrediënten niet te vochtig zijn (dat kan spetteren).
Wil je het zelf een keer ervaren? Ga dan naar Japans restaurant Hosokawa in Amsterdam. Hier kun je genieten van tal van gerechten bereid op de robatayaki.
Meer over koken op z’n Japans:
- Kara-age: Japanse gefrituurde kip (en vis)
- Een heerlijk Japans gerecht: oyakodon
- Alles over kakigõri: funky Japans schaafijs in bijzondere smaken