Restje kimchi over? Dit kun je er allemaal mee doen
Uitgekeken op de kimchi tosti? Er is nog zoveel meer wat je kan doen met een restje kimchi. De lichtpittige en frisse smaak van deze Koreaanse gefermenteerde kool geeft een ‘oomph’ aan gerechten waar je u tegen zegt. Laat je niet misleiden door de sterke geur, want er zijn weinig ingrediënten zo smaakvol als kimchi. Pluspuntje: gekoeld blijft een pot wel 3-6 maanden lang goed. Logisch dus als er een restje overblijft.
Even opfrissen
Mocht het nou weggezakt zijn wat kimchi is, dan hebben we hier een kleine opfrisser. Traditioneel wordt kimchi gemaakt van een Chinese kool die in kwarten wordt gesneden en voorzichtig gepekeld moet worden zonder de bladeren te scheuren, waarna je tussen elk afzonderlijk blad een peperpasta (gochujang) moet smeren.
Makkelijker en ook een stuk sneller wordt het wanneer je de traditie loslaat en andere soorten kool, of zelfs groenten gebruikt. Zo maakt Yvette van Boven kimchi van spruiten en gebruikt de Amerikaanse website Bon Appetit restjes uit de koelkast (handige tip!), zoals gebutste venkelknollen, een vergeten bloemkool of verlepte radijzen. De enige spelregels die vaststaan zijn het gebruik van knoflook, gochujang, vissaus (of een mengsel van sojasaus en miso voor een vegan kimchi) en een grote portie geduld.
Ideeën met restjes kimchi
Kimchi tosti 2.0
Wat is dit nou? We hadden toch gezegd dat er geen tosti’s meer inkwamen? Eentje dan. Met een spiegelei bovenop is het technisch gezien geen tosti, maar een kimchi croque madame. Kies voor een belegen kaas, of scherpe Emmentaler, ham naar smaak en stop er wat kimchi tussen. Lepel er tot slot béchamelsaus overheen. Wil je ‘m nog pittiger? Roer een saus van ketchup en gochujang.
Mac ‘n (kim)cheese
Wij zeggen yes, please tegen deze twist op de klassieke Amerikaanse mac ’n cheese. Voeg de kimchi toe aan de kaassaus net voordat je de pasta in een ovenschaal verdeelt en in de oven zet. Voor een versie met minder room en meer cachet kun je als basis een cacio e pepe recept gebruiken. Kimchi cacio e pepe: de naam alleen al klinkt spannend!
Spicy kimchimayo
Roer drie eetlepels mayonaise –zo maak je zelf een supersnelle mayo– samen met een eetlepel fijngehakte kimchi en een theelepel sesamolie. Om het nog pittiger te maken kun je wat Koreaanse chilivlokken (gochugaru) toevoegen. Smeer de kimchimayo op alles en bedank ons later.
Kimchi fritters
Met funky kimchi maak je fritters van zoete aardappel nog aantrekkelijker. Fritters kun je vergelijken met in de pan of frituur gebakken ‘koekjes’ van bijvoorbeeld groenten, fruit, vlees of vis. Meestal worden ze voor het bakken door een beslagje gehaald of bevatten ze alleen een eitje voor de binding, zoals Joodse latkes.
Als je met deze fritters aan de slag gaat, let er dan wel op dat je het kimchisap goed laat uitlekken zodat ze superknapperig blijven! Zo maak je ze.
Linzenstoof met kimchi
Vraag een Koreaan naar zijn lievelings stoofschotel, wedden dat het antwoord kimchi jjigae is, oftewel kimchi stew. Een verwarmend gerecht met mooie zuren en een goede dosis pit. Dezelfde smaken kun je terugvinden in deze linzenstoof met een gepocheerd ei. Heerlijk om te maken op een winterse doordeweekse dag.
Boterige kimchi garnalen
Een handig gerechtje om achter de hand te hebben, want je hebt er nauwelijks verse ingrediënten voor nodig. Je hoeft alleen de kimchi op te draaien tot een funky saus, gember en knoflook fijn te hakken en wat diepvries garnalen te ontdooien. Zo simpel is het!
Fruit de gember en knoflook in lekker veel boter, voeg de garnalen en de saus toe en bak tot de garnalen prachtig roze zijn. Bestrooi met verse koriander en een kneepje limoen. Verrukkelijk bij rijst of noedels.