Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 6 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Restje currypasta over? 8 heerlijke manieren om het op te maken

Of je het nu kant-en-klaar koopt of zelf maakt; wie een curry maakt met currypasta, houdt dikwijls een restje van die currypasta over. Niet weggooien, want die pasta is goud! En je kunt het op allerlei creatieve manieren gebruiken: van marinades tot sauzen, dit zijn acht leuke ideeën om dat beetje currypasta op te maken.

Dit doe je met een restje currypasta

Roer het door je mayonaise of maak hummus met een kick: we zeiden toch dat het puur goud is?

1. Kruidige soepbasis

Currypasta is een perfecte basis voor soepen, vooral als je een snel gerecht wilt maken met rijke smaken. Begin met het fruiten van wat ui, knoflook en gember in een beetje olie, voeg dan een lepel currypasta toe en bak even mee om de smaken vrij te laten komen. Giet er vervolgens wat bouillon bij (kip-, groenten- of kokosmelk) en laat het een paar minuten doorkoken. Je hebt in een handomdraai een geurige en verwarmende soep. Voeg eventueel wat groenten of tofu toe voor extra vulling!

2. Marinade voor kip of tofu

Met currypasta maak je snel een lekkere marinade, vooral voor kip, vis of tofu. Meng een beetje currypaste met olie, citroensap, honing of suiker, en wat sojasaus voor een zoet-pittige smaak. Laat de kip of tofu minimaal een uur marineren voor je het gaat bakken, grillen of roosteren.

Auberginecurry | aubergine curry | curry recept
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

3. Smaakmaker voor roerbakgerechten

Roerbakgerechten zijn een snelle en makkelijke manier om een voedzame maaltijd op tafel te zetten. Maak je roerbakgroenten of rijstbowl wat spannender door een beetje currypaste toe te voegen aan de wok. Laat het samen met wat olie of boter in de pan smelten en bak het even kort aan om de smaken te intensiveren.

4. Kruidenboter of -dip

Maak een kruidenboter of dip met een restje currypasta door het te mengen met zachte boter, crème fraîche of Griekse yoghurt. Deze smaakmaker is ideaal om te serveren bij brood of crackers. Of: smeer deze kruidenboter over gegrilde groenten zoals bloemkool, wortelen of aubergine voor een rijke, pittige smaak. Je kunt ook wat citroensap en verse kruiden toevoegen voor extra frisheid.

bimisalade met sesam-misodressing
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Kruidige hummus

Geef je hummus een twist door een beetje currypaste toe te voegen. Meng de currypaste door een potje of zelfgemaakte hummus samen met een scheutje olijfolie en een beetje citroensap. Dit geeft de dip een heerlijke diepte en een subtiele pittigheid die perfect is voor groenten of pitabrood. Ideaal voor bij een borrel of als lunch!

6. Roerei met een kick

Voeg een schepje currypaste toe aan je roerei voor een kick. Roer de currypaste door de eieren terwijl je ze klopt, of bak het even mee met ui en knoflook voordat je de eieren toevoegt. Lekker op brood of op een cracker.

7. Smaakmaker voor mayonaise of aioli

Een beetje currypaste gemengd met mayonaise of aioli is een super gemakkelijke manier om een smaakvolle saus te maken. Gebruik het als dip voor frites, als saus bij gegrilde groenten of als spread voor sandwiches. Deze pittige, romige saus tilt je maaltijd naar een hoger niveau zonder dat je veel moeite hoeft te doen.

Curry traybake met kip
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

8. Dressing voor salade

Gebruik currypaste als basis voor een saladedressing door het te mengen met wat olijfolie, azijn, honing en een snufje zout. Het resultaat is een pittige, zoete dressing die heerlijk is over een salade van groene groenten, geroosterde pompoen of rijst- of noedelsalades.

Op zoek naar een lekker curry-recept?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.