Dit zijn de restaurants die de Nederlandse keuken heruitvinden
De Nederlandse keuken… wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? Stampotten? Gehaktballen? Pannenkoeken? Welnee: Nederland is de prachtigste producten rijk. En dat je daar fantastische gerechten mee kunt maken, bewijzen deze restaurants die de Nederlandse keuken heruitvinden.
Floreyn, Amsterdam
Restaurant Floreyn is pas nét geopend aan de Amsterdamse Albert-Cuypstraat, maar mag niet in dit lijstje ontbreken. Want hier staat de Nederlandse keuken centraal. De geuren en smaken van vroeger worden gecombineerd met technieken en kennis van nu.
Dat zorgt voor leuke, spannende gerechten als bloemkool met lavas, hazelnoot en komijn. Of buikspek met zuurkool, piccalilly en stroop. Maar ook rode poon met krabpoffertjes, lamsoor, meiknol en munt-antiboise. Voelt heel Nederlands, maar tegelijkertijd toch ook heel fris en eigentijds.
‘t Schulten Hues, Zutphen
In het Oosten van het land vind je restaurant ‘t Schulten Hues. Het restaurant van chef Peter Gast en gastvrouw Jacqueline van Liere heeft al sinds 2005 een Michelinster.
De keuken van ‘t Schulten Hues heeft een stevige Hollandse basis. Gazpacho met kleine gemarineerde tomaatjes, Hollandse garnaaltjes en bijpassende garnituren. Of koningskrab met ijskoude bouillon van komkommer, ingelegde groene appel en bruinwier. De Nederlandse keuken op z’n best.
https://www.instagram.com/p/BPxQeVPlV-v/?taken-by=schultenhues_zutphen
Bolenius, Amsterdam
Bolenius omschrijft haar kookstijl zelf als “Nieuw-Amsterdams”: alle culturen bewegen vrij door elkaar, net als in de stad. De producten komen direct uit eigen moestuin: tot en met de kruiden in de thee aan toe.
Je eet hier gerechten als spaghetti van asperge met kokkels en zuurdesem of heilbot met daslook, tuinboon en morielje. De kaart verandert met de seizoenen mee.
Pure C, Cadzand
In Sergio Herman’s restaurant Pure C in Cadzand kookt Syrco Bakker de sterren van de hemel. Hij brengt niet alleen een ode aan Nederland, maar specifieker nog een ode aan Zeeland.
Dat doet hij door te werken met het beste uit het seizoen, het beste uit Zeeland en het beste uit hemzelf. De directe omgeving vormt dan ook de grootste bron van inspiratie voor het menu. Bijzonder!
https://www.instagram.com/p/BW12aF4DAjT/?taken-by=restopurec
RIJKS, Amsterdam
Bij RIJKS – het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam – zetten ze de lijn van het Rijksmuseum voort. Hier krijg je het verhaal van Nederland op je bord, verrijkt met invloeden uit verre en dichtbije buitenlanden. Net als in het museum.
Bijzonder is dat alle wijnen en gedestilleerde dranken hier ook uit Nederland of van Nederlandse wijnboeren en –makers komen.
De Matroos en het Meisje, Rotterdam
Niet alleen het interieur is op en top Hollands: bij De Matroos en het Meisje in het Rotterdamse Katendrecht is het eten wat de pot schaft. Net als vroeger thuis bij je moeder, maar dan veel en veel beter (sorry mam!).
Bijvoorbeeld zwaardvis met spiering en waterkerssoep. Of rouleau van parelhoen met duxelles van paddenstoelen, chantenay wortel, parelgort en eigen jus. Lékker!
https://www.instagram.com/p/BKY6VwaDv5Y/?taken-at=16795054
Niven, Rijswijk
Chef Niven Kunz kookt niet alleen graag met groente (zijn restaurant werd de afgelopen jaren gekozen tot beste groenterestaurant van Nederland): de jonge chef is ook één van de oprichters van Dutch Cuisine. Deze beweging is vastbesloten de Nederlandse keuken internationaal op de kaart te zetten.
En óf dat loont: Niven verdiende er al elf jaar achter elkaar een Michelinster mee.
Lt. Cornelis, Amsterdam
Restaurant Lt. Cornelis serveert Nederlandse gerechten in een modern jasje. Letterlijk: de inrichting is prettig Hollands en kosmopolitisch tegelijk.
Wat eet je hier? Bijvoorbeeld lamslende met verse tuinbonen en aardappelmousseline. Kaaskroketten met Amsterdams zuur. Zeeuwse platte oesters. En huisgemaakte gevogeltepaté met champignons en witte bonen.
Héron, Utrecht
Bij restaurant Héron in Utrecht gaan ze uit van wat lokaal en in het seizoen is. De chefs plukken sommige ingrediënten zelf in de buurt of gaan op bezoek bij lokale telers, vissers, boeren en wijnmakers.
Zo krijg je producten op je bord die niet alleen op en top Hollands zijn, maar ook nog eens uit de nabije omgeving komen. Van Bergse ansjovis tot aan zee-eik. Elke keer weer spannend en verrassend.