Report: de Culy x Nespresso koffie masterclass (en dit staken we ervan op!)
We organiseerden onlangs een exclusieve koffie masterclass in Utrecht, waar Culy-lezers leerden om koffie te proeven als een expert. En nu leren we jullie deze trucjes ook!
Op een zonnige woensdagavond in mei toog de Culy-redactie naar de prachtige Nespresso boutique in Utrecht, samen met acht Culy-lezers die uit hele land kwamen afgereisd.
Nadat de groep zich om de bar in de tasting area had verzameld, kon het vele leren (en proeven!) beginnen. Nespresso koffiespecialist Lucy vertelde de groep niet alleen hoe je moet proeven, maar ook wát je zoal kunt ruiken en proeven. Waar de koffiebonen vandaan komen, en wat de afkomst en terroir van een boon doet voor het aroma en de smaak. Ontzettend interessant!
Omdat we jullie natuurlijk dezelfde kennis willen meegeven als de lucky lezers die aanwezig mochten zijn, hebben we de beste tips van de koffie-expert op een rijtje gezet:
Alleerst: zet koffie
Allereerst zet je een mooie espresso of lungo (liefst een espresso, zodat het water de smaak niet vertroebelt). Voeg geen melk of suiker toe.
Om verschillende koffies te vergelijken kun je ook twee hele verschillende soorten koffie zetten, zoals een milde Volluto en een krachtig gebrande Dharkan, om even in de Nespresso-sferen te blijven. Zo kun je de verschillende aroma’s en smaken goed vergelijken.
De volgende stap: kijken
En dan is het tijd om te kijken. Het gaat allemaal om de zogenaamde cremalaag: het natuurlijke crème-achtige laagje op de espresso.
Dat heeft dus niets met melk te maken; dit schuimachtige laagje bevat het natuurlijke vet dat in koffie zit, suiker én de bittere smaakstoffen van de koffiebonen. Kortom: een echte smaakexplosie en de eerste indruk van de koffie eronder. En elke koffie heeft weer een iets andere crema.
Door het bekijken van de cremalaag kan er al een beeld gevormd worden van de aroma’s en smaken van de koffie. Let op de volgende punten om te beoordelen hoe je koffie is: is de cremalaag evenwichtig en zacht? Zijn de luchtbelletjes klein voor een fijne en dichte cremalaag? Blijft de cremalaag aan het kopje plakken?
Als de crema niet mooi aan het kopje blijft plakken, is de druk niet goed geweest tijdens het zetten en zijn niet alle potentiële aroma’s tot uiting gekomen. Als je zelf handmatig espresso zet, is dit iets wat je goed onder de knie moet krijgen. Het voordeel van een Nespresso machine is dat deze optimaal is afgestemd, zodat dit automatisch voor je wordt gedaan en de cremalaag dus altijd lukt.
Tijd om te ruiken!
Dan is het tijd om te ruiken. Schuif de cremalaag met een lepeltje voorzichtig opzij om de aroma’s vrij te laten en ruik goed. Adem een aantal keer goed in, zodat de aroma’s tot ver in je neusholte doordringen. Wat ruik je? Meer zure of juist intense tonen? Fruit of hout?
Eindelijk, je kunt gaan proeven
Proeven kun je eerst met een proeflepeltje doen. En dan is de truc: slurp de koffie. Ja, slurpen mag – nee, moét! Want slurpen is zelfs de béste methode om goed te proeven. Door middel van het slurpen (lees: toevoegen van zuurstof) neem je namelijk ook de vluchtige aroma’s mee in de achterzijde van je neusholte.
Om deze reden slurpen koffieproevers hun koffie op: zo verspreiden de koffie over hun gehemelte, en zo worden alle smaaksensoren op de tong bedekt. Laat de koffie dus door je gehele mond rollen, zodat al je smaakpapillen de smaak van de koffie opnemen. Wat proef je?
Ook een leuk trucje dat we in deze masterclass leerden: eerst te proeven zonder te ruiken, dus door je neus dicht te knijpen. Proef daarna mét je neus erbij. Merk je een verschil?
Meer weten? Op www.nespresso.com/uwvoordelen krijg je meer informatie krijgen over de masterclasses die regelmatig plaats vinden.