Redactie
Redactie Inspiratie 13 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

Report: culinair genieten in Kyoto (Japan)

Reporter Sandra Jaipal schreef al eerder voor Culy.nl over haar culinaire avonturen in Tokyo. Vandaag een heerlijk report over haar ontdekkingen in Kyoto en omgeving.

“In de ‘stad van de duizend heiligdommen’, zoals Kyoto ook wel bekend staat, kun je je onderdompelen in tempels, de kabuki dans of een traditionele theeceremonie. Kyoto mist de ‘urban vibe’ van Tokyo, maar één ding die deze steden met elkaar gemeen hebben, is dat je ook hier héérlijk kunt eten! Lees gauw verder over mijn fijnste foodie momenten in en rond Kyoto.

De keuken van Kyoto
M’n eerste stop na aankomst in Kyoto was de Nishiki markt (tja, je bent een foodie of niet…). Deze markt is in feite een overdekte passage met stalletjes en winkeltjes, zo’n vijf straten lang. Elk kraampje en winkeltje heeft zijn eigen specialiteit. Je kunt voor weinig de smakelijkste hapjes kopen, wat Nishiki markt een leuke en ook betaalbare lunchplek maakt. Naast hapjes voor de lekkere trek halen locals hier hun verse waren zoals kruiden, specerijen, vlees en vis.

nishiki 2

Kaiseki
Een absolute must-try op culinair gebied is de kaiseki (of ‘kaiseki-ryori’, letterlijk de ‘kaiseki’ keuken), de Japanse haute cuisine. Kaiseki is een Japanse maaltijd, bestaande uit verschillende kleine gerechtjes. Niet te verwarren met een rijsttafel! Voor de bereiding van een kaiseki maal worden verschillende kooktechnieken & verse seizoensproducten gebruikt.

De opmaak van de individuele gerechten is qua kleur afgestemd, tot en met de borden en kommetjes waarin ze geserveerd worden. Wil je meerdere kaiseki varianten uitproberen tijdens je reis? Bestel je kaiseki maaltijd dan tijdens de lunch, dat scheelt je zo tientallen euro’s. Ik bestelde mijn eerste kaiseki bij Junsei restaurant.

Kanpai! 
Ongeveer een half uurtje van Kyoto vandaan vind je Nara. Een klein stadje dat drommen toeristen aantrekt, vooral vanwege de tempels die als UNESCO werelderfgoed zijn bestempeld. Maar Nara is ook de plek waar ooit sake (Japanse rijstwijn) is ontstaan.

Niet gek dus, dat je hier nu nog tal van sake brouwerijen kunt vinden. In de artistieke wijk Naramachi zit Harushika sake, een traditionele sake brouwerij die voornamelijk droge varianten van de sake wijn produceert. Ik proefde vier verschillende soorten en kreeg als bonus nog een sparkling versie van het huis.

Kyoto sushi’s 
Het is even zoeken naar dit restaurant, maar als je besluit om sushi in Kyoto stijl te eten, dan is Izuju de place to be. Kyoto was vroeger afhankelijk van Tokyo voor de toevoer van vers viswaar. Om de viswaar zo lang mogelijk goed te houden, werd het ingemaakt. Die ingemaakte vis werd vervolgens gebruikt voor de sushi, en zo is er in Kyoto een ander soort sushi ontstaan.

Saba sushi bijvoorbeeld wordt gemaakt met rijst, ingemaakt makreel en omhuld met kelp, een veel stevigere variant van zeewier. Hako sushi is weer een rechthoekige variant met in de zomer een stukje snoekpaling er bovenop. De rijst die gebruikt wordt voor de authentieke Kyoto sushi is wat zuurder van smaak dan we in Europa gewend zijn. De serveerster raadde me daarom aan om de sushi au naturel te proberen. Het smaakte zeker goed, al miste ik stiekem toch een beetje die wasabi kick!

Eat paradise
Kyoto Station was niet bepaald de eerste plek die in mij opkwam voor een goed etentje. Het is niet uniek in Azië om in shoppingmalls op de bovenste verdieping een foodcourt te hebben, maar in Japan zie je dit concept ook terug in de grotere treinstations.

De elfde verdieping van het treinstation van Kyoto is opgedeeld in twee delen. Aan de rechterzijde bevinden zich de standaard zaakjes waar je bijvoorbeeld voor weinig geld ramen en noodles kunt eten. De linkerkant van deze etage is een heel ander verhaal, want daar bevindt zich Eat paradise. Hier zijn verschillende goede restaurants gevestigd waar zo’n beetje alle Japanse specialiteiten opgediend worden.

Ik besloot om te eten bij Tenichi, een zaakje gespecialiseerd in tempura. Dat bleek een goede keuze te zijn, want de tempura was héérlijk knapperig en luchtig. Een aanrader dus, al blijf ik me verbazen waarom ook de exclusievere restaurants het nodig vinden om plastic replica’s van hun menu in een vitrine te zetten…”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.