Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Remoulade en ravigote: wat zijn de verschillen?

Remoulade en ravigote: haal jij deze twee sauzen ook steeds door elkaar? Je bent niet de enige. Culy onderzoekt de verschillen en geeft je een geheugensteuntje.

Daar sta je dan bij de visboer en je denkt: was het nou remoulade of ravigotesaus (of, zoals wij ooit meemaakten: iemand achter ons die vroeg om “raviolisaus” bij zijn kibbeling – en zie dan maar eens níet te lachen)?

Overeenkomsten en verschillen

De twee hebben ook wel wat overeenkomsten. Beide sauzen worden namelijk op smaak gebracht met (onder andere) peterselie, dragon en bieslook. Ook kunnen allebei de sauzen worden gemaakt met kappertjes en stukjes augurk. Verwarrend! Maar wat zijn dan de verschillen?

Het belangrijkste verschil is dat remoulade een basis van aioli of mayonaise heeft, terwijl ravigote een vinaigrette is (en dus op basis van olie en azijn is). Een handig ezelsbruggetje kan zijn dat ravigote net als vinaigrette eindigt op -te.

De saus die je bij de visboer krijgt, is dus remouladesaus. Tenzij zij het daar zelf ook niet meer weten.

remoulade

Remoulade

Remoulade is een klassieke saus uit de Franse keuken, gemaakt op basis van mayonaise. Bij de mayo gaat mosterd, kappertjes, stukjes augurk, en tuinkruiden als bieslook, dragon en peterselie. Soms gaat er nog wat ansjovis doorheen – fijngewreven tot een pasta – en kleine stukjes hardgekookt ei. Soms is remoulade ook lichtgeel, door toevoeging van kerrie of piccalilly.

Een klassieke combinatie is remoulade met geraspte knolselderij. Gerechten waarbij het ook veel wordt gegeten, zijn gebakken vis zoals kibbeling en lekkerbekjes, maar bijvoorbeeld ook zalm- of krabkoekjes. Best grappig, want vroeger werd het juist vooral bij vlees geserveerd. In Scandinavische landen is het dan ook nog steeds een saus voor bij de rosbief. En in België is een frietje met remoulade heel gewoon.

Ravigote

Ravigote is ook een klassieke Franse saus, gemaakt op basis van een vinaigrette. Daarbij gaan een fijngesnipperd uitje, kappertjes – soms ook augurk – en tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en peterselie. De saus wordt vaak gegeten als dressing bij sla.

Je hebt ook warme ravigote, die populair is bij rundvlees, kalfsvlees en gevogelte. De basis is kalfsvelouté, waar witte wijn en wijnazijn aan worden toegevoegd. Ook hierbij gaan weer ui, kappertjes en tuinkruiden.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.