Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 9 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Rein Op ‘t Root: ‘Ik struggle al vier jaar met een Chinese pizza’

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Rein Op ‘t Root.

Wie is Rein Op ‘t Root?

Dat de coronaperiode ons ook goede dingen heeft gebracht, bewees chef, pizzabakker en creatieveling Rein Op ‘t Root. Samen met een aantal vrienden verkocht hij noodgedwongen meer dan uitstekende (diepvries)pizza’s nadat hun toenmalig restaurant Europa al na negen maanden moest sluiten. De bevroren pizza’s bleken achteraf gezien het ultieme visitekaartje te zijn om – toen de eerste coronahectiek een beetje ging liggen – een nieuw restaurant te openen.

In een oude garage in Amsterdam-Noord werd Euro Pizza geboren. Het groeide al snel uit tot een restaurant dat veel liefhebbers wist aan te trekken. Je eet er high-end pizza’s met witte miso, romesco of lam (de kaart wisselt overigens geregeld). Maar ook kleine fine dining-gerechten vind je terug op de kaart. Rein is één van de creatieve breinen achter het restaurant en greep zijn kans toen twee panden naast Euro Pizza vrij kwamen: een nieuw restaurant én een bar werden geopend.

Bij Restaurant Europa (juist, het draagt dezelfde naam als hun pre-covid-restaurant) eet je een degustatiemenu waar meer de diepte wordt opgezocht. Twee deurtjes verder kun je bij Benelux Bar terecht voor goede wijnen, snacks en is er plek om te dansen. Hoe Rein zoveel uren in een week weet te stoppen, is ons ook een raadsel. En dus vonden we het de hoogste tijd om hem te spreken vanuit zijn welverdiende vakantie in Frankrijk voor onze rubriek ‘5-vragen aan…’.

5 vragen aan Rein op ‘t Root

1. Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?

Rein: “Gister was tamelijk perfect. Ik eet graag eenvoudig. Ontbijten met toast en boter, daarna
wandelen langs het strand, ‘s middags lunchen met moules frites en een glas wijn. Ik ben op dit moment op vakantie. ‘s Avonds een Griekse salade, perfect. Sowieso ben ik groot voorstander van
uitgebreid lunchen en ’s avonds licht dineren.”

2. Welk eten heeft voor het laatst grote indruk op je gemaakt?

“Elk eten kan grote indruk maken: het eten bij iemand thuis kan net zo goed zijn als eten in
een high end restaurant. Deze vakantie at ik een blaadje zuring met twee besjes erin in
restaurant Doyenné, dat was echt uniek.

Super eenvoudig, net geplukt, maar heel doeltreffend. Eerder dit jaar at ik een kreeft met morilles bij
Le Clarence in Parijs. Ook heel cool, maar ook echt power. Zo van, hier: 50 euro op je bord. Tegelijkertijd kan de rendang, die de moeder van een vriend weleens voor me maakt, enorme indruk maken. Daarin proef je echt heritage, liefde.”

3. Welk advies zou je mensen willen meegeven als ze creatiever willen koken?

“Ik denk dat het helemaal niet de bedoeling is om heel creatief te koken. Heel veel is al
uitgeprobeerd. Goede recepten zijn gewoon de moeite waard. Maar als je wil, moet je op
zoek naar ingrediënten die je niet kent en kijken wat je daarmee kan maken. Je moet je
referentiekader verbreden, lenen uit andere culturen of een gerecht of ingrediënt uit de
context halen.”

4. Je hebt de kunstacademie gevolgd, op wat voor manier zien we dat terug in je werk?

Koken is geen kunst, koken is een ambacht. Maar dat wil niet zeggen dat je niet creatief kan zijn in je proces. Dat zit dan vooral in de menu-opbouw. Je moet een soort verhaal zoeken in je menu – het narratief. De smaken die we bij Europa gebruiken zijn niet heel uniek, maar de context waarin we ze neerzetten wel.

De vrijheid die we nemen om een menu op te bouwen is anders. Alles wat we maken moet een visuele aantrekkingskracht hebben. Dingen lenen uit de popcultuur of kunst, dat helpt mij enorm.”

5. Op de redactie zijn we verzot op de pizzacombinaties van
Europizza. Heb je een pizza-idee in je hoofd waar je al lang mee aan het stoeien bent?

“Ik struggle al vier jaar met een Chinese pizza. Mediterrane ideeën kan je goed kwijt op zo’n pizza, veel groente en spullen van dichtbij, lukt ook prima – eigenlijk alles wat op een broodje werkt, werkt ook op een pizza.

Tofu heb ik trouwens nog nooit op een pizza durven doen. Iedereen die bij Europizza komt werken oppert weleens om een Koreaanse pizza te maken, of iets anders Aziatisch. Ik ben er nog niet over uit of we het
daadwerkelijk moeten doen…”

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.