Red de aubergines!
Het aubergineseizoen is in Nederland in volle gang, maar ondertussen hebben de auberginetelers het moeilijk, vanwege de coronacrisis. Culy roept daarom op: red de aubergines!
Funky bunch
Voor auberginetelers ligt de export en verkoop van aubergines voor een groot deel op z’n gat. Logisch: door de coronacrisis zijn de grenzen dicht en is de horeca in ieder geval tot 1 juni gesloten. Dus daar zitten de auberginetelers nou, met hun prachtige groenten. Want zeg nou zelf: zien ze er niet geweldig uit?
Aubergineteler Ted van Luijk teelt al 15 jaar aubergines en merkt ook de impact van de coronacrisis. Toch is hij positief:
“Er wordt meer thuis gekookt en geëxperimenteerd in de keuken. Ook met aubergines! Ik hoop dat dit een blijvend effect heeft op het imago van de aubergine. Er worden ook veel nieuwe verkoopkanalen gestart zoals met stalletjes bij de telers voor de deur en eigen verkoop via social media. Het mooie is dat we veel respect en loyaliteit krijgen van de bevolking.”
Red de aubergines!
Als we met z’n allen wat vaker gaan koken met de aubergine, steunen we telers zoals Ted en redden we de Nederlandse aubergineteelt. En zeg nou zelf: als je ze zo ziet, gaat het toch kriebelen om daarmee de keuken in te duiken?
Naast de ovale, donkerpaarse aubergine zijn er nog meer soorten aubergine. Zo heb je nog de Pallada aubergine: een ronde bol waarvan de buitenkant paars-wit is. Deze auberginesoort is fruitig en zacht van smaak, met een witte, stevige textuur (nog iets steviger dan een gewone aubergine). De Pallada wordt daarom gezien als de crème de la crème onder de aubergines.
En misschien ken je de gestreepte graffiti aubergine wel: deze soort absorbeert iets minder olie, dus ideaal om te bakken. En zo zijn er nog veel meer soorten.
Lekkere recepten met aubergines
Kijk voor meer info op aubergine.nl. Of get cooking! Wij helpen je een handje met onze recepten:
- (Op houtskool) geroosterde aubergine van NENI
- Miso aubergines
- Geroosterde aubergines met yoghurt & granaatappelpitjes
- Broodje sabich (met aubergine, ei en pittige mangosaus)
- Gevulde aubergines met amandel, peterselie en ingelegde citroen uit Moors
- Krokante aubergines met chipotlesaus en yoghurt
- Focaccia met salami, pittige aubergine en artisjokkencrème
- Kruidige aubergineschotel met kikkererwten en gerookte paprika
- Auberginepuree met maïs en beurre blanc van Scheepskameel
- Aubergine met granaatappelpitjes en sardines van Fish Tales
- Pasta met aubergine, tomaat & ricotta van Jamie Oliver