Deze recepten met whisky (van zoet tot hartig) wil je proberen
Het stamt af van het woord ‘levenswater’ en echte whisky-liefhebbers kunnen dat ongetwijfeld alleen maar beamen. Maar whisky – of whiskey, het ligt er maar net aan wat de herkomst van de fles is (whiskey met een ‘e’ komt namelijk uit Ierland of Amerika) – kan je ook op andere manieren gebruiken dan als aperitief of na het eten.
Whisky past namelijk ook heel goed in recepten thuis, van zoete baksels tot hartige hapjes.
Whisky combineren
Niet elk gerecht is geschikt voor een scheut whisky, maar de gerechten die zich er wel voor lenen maken een magische combo.
Recepten met extreme smaken zijn vaak een no-go in combinatie met whisky, alsmede recepten met veel knoflook.
Ga voor safe en kies voor gerechten die een niet al te uitgesproken smaak hebben. Ook belangrijk om te weten is dat whisky beter combineert met vet dan met zuur.
Over het algemeen combineert het goed met ingrediënten als honing, slagroom, eiwit en kaneel. Tip: een lichte whisky gaat goed samen met een licht gerecht en hetzelfde geldt voor zware whisky met zware gerechten.
Kip, garnalen en krab
We haalden het net al even aan; whisky doet het goed bij garnalen (maak er een lekkere roomsaus van met kruiden en slagroom), maar ook met kip is de drank een fijne smaakmaker. Heerlijk in een zoute kippensoep. Probeer het eens!
Ook lekker: gebruik whisky om een heerlijke krabsalade te maken voor op brood.
Champignons
Champignons afblussen met whisky, klinkt dat niet als een feestje in de pan? Bak champignons op in de wok en doe er een scheutje whisky bij. Heerlijk voor bij een stukje vlees.
Chocolade
Je hebt het misschien wel eens in een chocoladereep gezien: whisky leent zich goed om te combineren met chocolade. Dus waarom bakken we geen brownies met chocolade?
Boozy brownies dus. Hoe je die maakt? Pak er een recept voor fudgy brownies (of lava brownies!) bij en doe hier een scheut van je favoriete whisky doorheen. De drank zorgt ervoor dat er een heerlijke, geurige smaak vanaf komt.
Whiskey-cake
Een recept van Yvette van Boven, dus dan weet je dat het meer dan goed zit met de Ierse whiskey. Deze cake maak je in aan handomdraai zelf en bevat naast Ierse whiskey ook sinaasappel, rozijnen en vanille. Comfort food tot de max!
Banaan en rolo
Wij maakten eerder dit recept voor bbq-bananen met rum en rolo, maar wist je dat je die rum ook prima kunt vervangen door een scheutje whisky? Een favoriet tijdens de barbecue.
Saus
Nog een favoriet op vele bbq’s: whisky-cocktailsaus. Een saus die perfect combineert bij je garnalen- of zalmcocktail, maar het ook goed doet als dip bij mosselen. En die maken we natuurlijk zelf, want dan is ‘ie veel lekkerder dan uit de supermarkt.
En verrassing, je flanst deze whisky-cocktailsaus binnen een paar minuutjes in elkaar met ingrediënten die je (bijna) altijd wel in huis hebt. Perfect als je last minute nog wat extra sauzen nodig hebt.
Cocktails
Sommige mensen vinden dat je whisky puur met drinken of alleen met een ijsklontje. Wij vinden dat je whisky ook goed kunt mixen met andere dranken. Deze cocktail maak je met appel, kaneel en vanille en smaakt naar de herfst. Of vervang de rum in deze warme chai latte-cocktail door een scheutje whisky.
Verder kun je whisky ook erg goed mixen met cola, ginger beer, iced tea met perzik of appelsap met een bubbel.
Whisky kopen
Geïnspireerd of gewoon heel veel trek/dorst gekregen? Je koopt jouw fles whisky in de drankspeciaalzaak of online via bijvoorbeeld Drankdozijn.nl.
Tip: de X by Glenmorangie is speciaal gemaakt voor het mixen van cocktails, maar is dus ook perfect om mee te koken. Wij zeggen: zet ‘m standaard in je voorraadkast en voeg naar hartelust een scheutje toe aan je sauzen, desserts of cakes. Je weet nu hoe het moet.
De X by Glenmorangie Single Malt kost € 34,95 en is onder meer te koop bij Drankdozijn.nl.