4x de beste recepten met mosselen – omdat we niet kunnen wachten
Veel mensen denken dat mosselen in het seizoen zijn als de R in de maand zit. Eigenlijk is dat niet helemaal zo, je kunt beter de regel aannemen als de R in het seizoen zit: herfst, winter en zomer. Maar wat zou het: zin in mosselen laat zich niet altijd leiden door het seizoen. Gewoon omdat we ze zóóó lekker vinden. Dus: recept voor mosselen gezocht? Dit zijn 4 heerlijke ideeën om je mee uit te leven.
Mosselen: recepten om van te watertanden
Geniet met ons mee.
1. Pasta met mosselen
Pasta en schelpdieren zijn een goede combinatie. Met name lintachtige pasta’s en mosselen zijn een perfect paar, zoals in ons recept voor spaghetti met mosselen (lekker makkelijk in één pan) of onze tagliatelle met mosselen, chorizo en limoen. Gebruik het kookvocht altijd als jus of saus voor de rest van het gerecht. Hierin zitten de heerlijkste smaken verstopt en die wil je niet door de gootsteen heen gooien.
2. ‘Zoals het hoort’: mosselen met brood of frites en sausjes
Mosselen met friet of brood is eigenlijk de traditionele manier van serveren in Nederland en België. De basis, het begin, de start van jouw eerste mosselmaaltijd. Met knapperig stokbrood (om die jus van de mosselen op te soppen) of frietjes samen met allerhande sausjes om alles in te dopen. Er worden inmiddels heel veel hippe sausjes bedacht bij dit gerecht, maar de bekendste zijn toch wel: knoflooksaus, cocktail, kerrie of ravigote of remouladesaus.
3. Mosselen met bier of wijn
Mosselen worden meestal in kookvocht ‘gestoomd’ wat een combi is van water, boter, fijne soepgroente, peterselie, knoflook en witte wijn. Deze jus (ja! daar heb je hem weer!) moet eigenlijk in de rest van het gerecht verwerkt worden. Maar wist je dat er ook een grote groep beliebers is die in plaats van wijn bier gebruiken? Zeker een keer doen. En dan hebben we het niet over een biertje erbij, maar mosselen koken in het bier. Bierista vertelt ons dat weizen, triple en witbier de beste combi’s zijn om mosselen in te koken.
Ook fantastisch: deze Zeeuwse schelpjes een keer klaarmaken met gin (of sake). Recepen voor dit soort fijne twists zijn er genoeg te vinden. Zoals dit recept voor mosselen in sake van viskenner Bart van Olphen of deze van mosselleverancier (en zij zullen het wel weten, toch?) Prinse & Dingemanse: Mosselen met gin.
4. Roken, frituren of inleggen (uit hun schelpje)
We zijn voornamelijk gewend om mosselen in hun schelp klaar te maken, dit kan je dan ook het beste doen als ze supervers zijn. Het is een soort van onderdeel van de maaltijd om met de schelp de mossel uit de schelp te eten, zeg maar. Dat maakt het mede zo leuk.
Maar er zijn ook inmiddels al vele andere manieren gevonden om ze zonder schelp te eten. Zoals gefrituurde exemplaren, die een krokant laagje krijgen en in de frituur worden gestopt. Heerlijk als onderdeel van een zeebanket van de viskraam.
Ook ingelegd of gerookt is het perfect om jaarrond van deze knapperds te genieten. Superleuk bij een salade, door een schelpdierensaus of in een vissoep. Proef ze eens, ze zullen je verrassen. Zeker ook de anti-mosselaars.
Meer over mosselen:
- Mosselen (voor)bereiden en koken: dit moet je vooral wel én niet doen
- Mosselen koken in bier: een match made in heaven die je wilt proeven
- Hoe herken je mosselen van goede kwaliteit?