5 x de lekkerste recepten met granaatappel
Granaatappels zomaar een vrucht? Dacht ‘t niet. Deze zoetzure, rozerode vrienden staan bol van de mythische betekenissen. En dan zijn ze óók nog eens een afrodisiacum, zo wordt beweerd.
De meeste granaatappels die wij eten komen uit Spanje, India en het Midden-Oosten, maar oorspronkelijk komt deze vrucht uit Perzië, het gebied waar het huidige Iran ligt. In Iran heeft de vrucht een bijna mythische status: hij staat onder andere voor overvloed en vruchtbaarheid. Tijdens Yalda, dat gevierd wordt tijdens de langste nacht van het jaar om de terugkeer van de zon te eren, staan er schalen vol van de rode vrucht op tafel. De kleur van de granaatappels staat voor de kleur van de opkomende zon. Mooi, niet?
Bovendien is de granaatappel het symbool van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Er wordt zelfs gezegd dat het eten van granaatappels je libido zou verhogen. Of dat écht zo is, daar kunnen wij helaas geen uitspraken over doen. Maar dat je er heerlijk mee kunt koken is een feit! Wij verzamelden de lekkerste recepten met granaatappel voor je, voor een extra romantische Valentijnsavond, onder toeziend oog van Aphrodite.
Perzische notenstoof met kip en granaatappel
Dit recept voor fesenjan, een Iraanse stoofschotel die vaak bij feestelijke gelegenheden wordt gegeten, komt uit de Kookbijbel van Niki Segnit. Het is verrassend (want zoet, zuur en hartig tegelijk) en ontzettend lekker. Het moet wel even stoven, dus begin op tijd – maar dan heb je ook wat!
> Naar het recept: Culy Homemade: Perzische notenstoof (Fesenjan) met kip en granaatappel
Lamsgehaktballetjes met labneh en granaatappel
You can’t really go wrong met gehaktballetjes. De labneh voor erbij kun je zelf maken, maar voor een snellere versie kun je hem ook kant en klaar kopen, bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt.
> Naar het recept: Culy Homemade: lamsgehaktballetjes met labneh, granaatappel en munt
Winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
Dit recept verzamelt een paar van onze winterse lievelingen: boerenkool, hazelnoten en aardpeer. De granaatappelpitjes geven al deze warme, donkere smaken een frisse opkikker. Handig: de aardpeer en boerenkool rooster je tegelijkertijd in de oven, daarna is het een kwestie van mengen. Zo gepiept!
> Naar het recept: Culy Homemade: winterse salade met aardpeer, boerenkool en granaatappel
Zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes
Zalm is een allemansvriend en populair in vele keukens, maar op z’n Midden-Oosters eten we hem niet vaak. Maar hé, zalm wil ook wel eens iets anders aan z’n zijde dan piepers, broccoli of spinazie! Daarom combineren we ‘m hier met tahini, komijn en verse kruiden. Oja, en granaatappel natuurlijk.
> Naar het recept: Culy Homemade: zalm met een kruidenkorst en granaatappelpitjes
Kippenbouten met granaatappel
Kip en granaatappel zijn een gouden combinatie. De melasse werkt als een soort sticky glaze; zoet en een tikkie zuur. Samen met wat boter, knoflook en specerijen maak je er uiteindelijk een saus van die je je bord doet aflikken – let maar op.
> Naar het recept: Culy Homemade: het ultieme recept voor kippenbouten met granaatappel