Eiwitten over? Dit zijn handige recepten met eiwitten
In sommige recepten heb je alleen de dooiers van eieren nodig. Gevolg: je blijft achter met een portie eiwitten. Maar gooi deze in geen geval weg, je maakt er immers nog de lekkerste dingen mee. Kijk maar naar deze recepten met eiwitten.
Tip: hou wel even goed bij om hoeveel eiwitten het gaat, zodat je met de volgende recepten aan de slag kunt. Heb je geen idee meer? Een eiwit weegt gemiddeld 35 gram; dit kun je eventueel ook afwegen.
> Ook handig: Culy’s Tips & Tricks: supersnel eieren scheiden
Handige recepten met eiwitten
1. Sorbet
Sorbet maken is helemaal niet moeilijk en het is een goede manier om restjes eiwitten mee op te maken. Deze sorbet van Prosecco en citroen is bijvoorbeeld erg lekker.
2. Meringues
Zeg je eiwitten, dan zeg je meringues. Want wát een geweldige uitvinding zijn deze schuimpjes toch! Voor meringues hebben we een aantal toffe recepten (die allemaal even lekker zijn):
- Meringues met salted caramel
- Nutella meringues
- Frambozenmeringues (met frambozencoulis)
- Meringues met mango-puree
3. Cocktails met eiwitten
Hou je van cocktails? Goed nieuws: voor heel wat cocktails heb je eiwitten nodig. Dit is met name voor de ‘sours’: whisky sour, amaretto sour, Pisco sour, Gin Fizz… Shaken maar!
4. Zoutkorst met eiwitten
Vis in zoutkorst (of vlees in zoutkorst, of groenten…): het is zo’n heerlijk makkelijk gerecht en tóch pak je er keer op keer mee uit. Grof zeezout wordt hiervoor gemengd met eiwitten en in een laag aangebracht over het ingrediënt naar keuze.
> Lees hier: Gerechten bereiden met zoutkorst: handige tips & tricks
5. Kokosmakronen
Voor deze kokosmakronen heb je alleen maar de eiwitten en dus geen eidooiers nodig. Perfect.
6. Omelet met eiwitten
Een omelet maken met alleen eiwitten? Kan prima. Je kunt door eiwitten eventueel nog wat kurkuma en/of kerriepoeder roeren voor een geel kleurtje en meer smaak. Natuurlijk kun je er ook groenten in verwerken, of maak er een lekkere zeekraalomelet van.
7. Pavlova
Pavlova is zo’n toetje dat altijd indruk maakt (en waar iedereen van houdt). In feite is het één grote meringue die je belegt met ander lekkers. Zo hebben we een geweldig recept voor banoffee pavlova’s met salted caramel of voor een klassieke pavlova met bosvruchten en muntstroop. Om ter lekkerst.
Meer ideeën voor in de keuken:
- Yoghurttaart zonder bodem van Janny van der Heijden
- Een taart bakken? Dit is dé truc om bakpapier op maat te knippen
- Culy Homemade: zelf naanbrood bakken