Burrata-verslaafd? 12 x onze favoriete recepten met de romige parel uit Italië
Burrata staat wat ons betreft synoniem aan pure liefde. Liefde voor de romigheid waarmee je heel wat gerechten een extra factor culinair genot geeft, en voor het gelukssprongetje dat je hart maakt wanneer je een bol Burrata aansnijdt. Daarom gieten we onze favoriete recepten met Burrata in een overzicht.
Burrata: romig, romiger, romigst
Wat is het ook alweer precies? Burrata betekent letterlijk ‘boterachtig’ in het Italiaans. En dat is geen gekke naam, want deze kaas smelt echt op je tong. Het is een verse kaas die in feite een mix is tussen mozzarella en room.
Burrata wordt gemaakt van rauwe melk, meestal van buffelmelk en soms koeienmelk. Eigenlijk wordt -ie hetzelfde gemaakt als mozzarella, echter wordt er aan het einde van het proces room in de bol gespoten. Burrata is dus superromig en misschien wel een tikkeltje decadent. Zorg wel dat je ‘m snel eet, want vers is hij het lekkerst.
De lekkerste recepten met Burrata
1. Gnocchi caprese
Deze gnocchi caprese wordt je nieuwe lievelingsrecept voor die dagen dat je uitgeblust bent (en dat hebben we allemaal weleens). Klaar in minder dan tien minuten en comfort food tot en met.
> Naar recept: gnocchi caprese met burrata en kerstomaten
2. Frisse salade met bietjes en Burrata
Bietjes zijn zo mooi – zeker als je ook de roze en gele chioggia biet kunt vinden – dat we altijd staan te popelen om er wat mee te gaan maken. In deze frisse salade (lekker als lunch of als bijgerecht!) staan ze in de spotlights. De lekkere romige Burrata maakt dit gerecht helemaal af.
> Naar recept: frisse salade met bietjes en burrata
3. Krokant gebakken Burrata voor bij de borrel
Beeld je een vrijdagmiddag in met een zonovergoten terras, een goed glas wijn en goed gezelschap. Wat mag daar niet aan ontbreken? Juist ja: krokant gebakken Burrata met romescosaus, heerlijk met toastjes om te dippen.
> Naar recept: krokant gebakken burrata voor bij de borrel
4. Simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt
Deze maaltijdsalade met nectarines en Burrata is zó klaar en bovendien alles waar je naar verlangt op zonnige dagen. Lekker met radicchio en een simpele dressing met munt en jalapeño.
> Naar recept: simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt
5. Vega pizza met perzik, Burrata en pesto
Loopt het water je al in de mond bij het zien van deze pizza met perzik, Burrata en pesto? Wacht dan maar tot je ‘m proeft. Want deze pizza gaat tot de laatste kruimel op.
> Naar recept: vega pizza met perzik, Burrata en pesto
6. Bietenrisotto met Burrata en gepofte kerstomaten
We weten wat je denkt: bietenrisotto, is dat nou zo spannend? Dat hadden we zelf ook. Rode bieten zijn sowieso een ingrediënt waar niet iedereen warm voor loopt. Maar wij wilden eens experimenteren met het maken van een risotto met een lekker lichtroze kleurtje. We voegden er romige Burrata aan toe en de intense, zoete smaak van gepofte kerstomaten. Het werd een risotto waar we onze borden bij aflikten.
> Naar recept: bietenrisotto met Burrata en gepofte kerstomaten
7. Caprese van puntpaprika’s met Burrata
Deze caprese van puntpaprika’s met Burrata is een superlekker recept als je niet weet wat je moet eten op een warme dag. En in de winter gaat de zon er spontaan van schijnen.
> Naar recept: caprese van puntpaprika’s met Burrata
8. Witte asperges met Burrata en dukkah
Wist je dat witte asperges en Burrata heel goed bij elkaar passen? Romige zuivel en het witte goud zijn een match made in heaven. Zo maakten wij witte asperges met een twist: eens niet met ei en boterige saus, maar met Burrata, doperwtenpuree en dukkah van amandel en dragon. Om je vingers bij af te likken.
> Naar recept: witte asperges met burrata en dukkah
9. Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto
Colette Dike (van Fooddeco) deelde met ons een geweldig recept voor gnocchi met gebakken spruitjes en boerenkoolpesto. Zálig!
> Naar recept: gebakken spruitjes en gnocchi met boerenkoolpesto
10. Salade van Burrata en pompoen met peterseliepesto
Deze salade van Burrata en pompoen met peterseliepesto is heel simpel, maar zó lekker. Met snel ingelegde (!) pompoen, verse peterseliepesto en heel veel citroenrasp.
> Naar recept: salade van burrata en pompoen met peterseliepesto
11. Makkelijke salade met Burrata, tomaat en perzik
Deze salade is zo simpel dat je het bijna geen recept kunt noemen en is op z’n lekkerst op van die warme zomerdagen als het zonnetje schijnt.
> Naar recept: makkelijke salade met Burrata, tomaat en perzik
12. Salade met aardbei, Burrata en getoaste amandel
In de zomer zijn we zó blij dat de Nederlandse aardbeien in seizoen zijn dat we ze liefst in al onze recepten zouden stoppen. Dat is misschien lichtelijk overdreven, maar feit is wel dat aardbeien lang niet alleen geschikt zijn in toetjes of smoothies. Zo doen ze ‘t ook erg goed in salades, zoals in dit recept voor salade met aardbei, kers, Burrata en getoaste amandel.
> Naar recept: salade met aardbei, Burrata en getoaste amandel