Koken met ansjovis: de beste tips en lekkerste recepten
We gingen op zoek naar de lekkerste recepten met ansjovis, want de ansjovis is terug! Na jaren ‘t weggestopte stinkende kindje te zijn geweest, maakt het visje zijn rentree en heeft hij zich op steeds meer hippe restaurantmenu’s naar boven gezwommen. Toch kun je de ansjovis in je eigen huis-, tuin- en keukengerechten ook prima verwerken. Wat zeggen we, menig gerecht wordt door één visje al stukken interessanter.
Hadden we al gezegd dat wij gek zijn op ansjovis?
De lekkerste recepten met ansjovis
Gewoon, omdat ‘ie het zó goed doet in verschillende maaltijden!
Kip met ansjovisboter
Als er iemand is die weet hoe je met ansjovis te werk moet gaan, is ‘t onze girl crush Alison Roman wel! Menig recept van haar wordt zo lekker doordat ze er een paar ansjovisjes doorheen zwemt.
Zo ook bij deze kip met ansjovisboter en kippenvetcroutons. Overigens doet die ansjovisboter het ook goed bij een goeie moot zalm, miso champignons of als dip bij vers, warm brood.
Witlof-ansjovissalade
Ben je nog geen ansjovis-liefhebber, dan verwerk je de ansjovis misschien liever op een manier dat je ‘m niet meer in je gerecht ziet. De ansjovis ‘smelt’ namelijk als je hem verhit in olie of boter. In deze witlof-ansjovissalade doen we dat niet, maar eten we hem rechtstreeks uit het blikje in de salade. En die combi van zoet, bitter en zout is een combi waar je nog vaak aan gaat denken.
Tagliatelle met tomatenansjovissaus
Als er een keuken is waar ze goed weten hoe je met de ansjovis, acchiughe, om moet gaan, is ‘t de Italiaanse wel. Ze vonden de bagna cauda uit (ansjovisknoflook-fondue), beleggen hun pizza’s met ansjovis, eten ‘t zo op toast, maar maken ook kneiterlekkere pastasauzen met het zoute visje. Zo ook deze tomatenansjovissaus. Draai er verse tagliatelle bij (of koop die in de winkel) en je waant je even aan de Italiaanse kust.
Witlof met ansjovisboter en dashi kaantjes
Er is geen ingrediënt dat zich beter laat ‘mengen’ met ansjovis dan de loven en kolen met blad. Dat blijkt maar weer bij deze witlof met ansjovisboter. Het bittere van de witlof gaat uitstekend samen met het zoute van de ansjovisboter. Maak die dashikaantjes erbij en je hebt ‘n gerecht waar je gerust u tegen mag zeggen.
Tip: ook spitskool is érg dol op ansjovis. Maak een olie met ansjovis, vadouvan of ras el hanout, wat pul biber of andere pittige chili vlokken en laat de spitskool gerust 24 uur marineren in die olie voor je ‘m in de oven bakt.
Ansjovis op desemtoast
Oké, dit recept is d’r eentje voor de échte ansjovis eter. Het is namelijk precies wat de ‘titel’ van het recept al zegt: ansjovis op desemtoast. Niets meer en gelukkig ook niets minder. Kies dan wel even ‘t lekkerste (desem) brood dat je kunt vinden en snijd er lekkere dikke plakken van. Besmeer ‘t met een dikke laag roomboter en leg de ansjovis erop. Eventueel nog een raspje citroenzest en het smullen kan beginnen.
Koken met ansjovis
Blik of potje en warm of koud?
Ga je aan de slag met ansjovis, dan zul je wellicht denken: welk blikje of potje moet ik hebben? Ons advies: gebruik altijd ansjovis uit blik. Dan weet je 90% zeker dat de vis niet is aangetast door zonlicht én dat er niks open is geweest of heeft gelekt.
Er zijn veel recepten met ansjovis, maar lees altijd goed hoe je ‘m gaat bereiden: warm of koud. Los je ‘m namelijk op in de olie, dan is het zonde voor je portemonnee om die dure ansjovis in kekke blikjes te kopen en voldoet de supermarkt ansjo. Wil je het wel rauw eten, dan is het slim om te kijken bij de speciaalzaak. De ansjovis in deze blikjes (je herkent ze vanzelf aan de leuke designs en gewoon het luxere uiterlijk) is namelijk groter en heeft meer vis. Meer te eten dus!
Ansjovis combineren
Vind je ansjovis lastig te combineren? Denk daar dan niet te lang over na. Hij gaat namelijk goed samen met (bijna) alles. En zolang jij een combi maakt van zoet, zuur, bitter en zout is het eigenlijk altijd wel goed. Zo gaat de ansjovis goed samen met granaatappelpitjes, venkelzaad, ingemaakte radijs, maar ook met kruiden zoals vadouvan en andere intense smaken.
Alison Roman: de koningin van de ansjovis
Ben je nieuw in de ansjovis-keuken? Dan doe je er goed aan je eens onder te dompelen in het repertoire van Alison Roman. Zij verwerkt ansjovis namelijk op een subtiele, maar toch intense manier, in haar gerechten. Zo dat je dat vissige niét proeft, maar dat vissige wél zou missen als het er niet was. Snap jij het nog? Ze heeft een toprecept van een olie met geroosterd venkelzaad en ansjovis dat je over tomaten giet. Maar ook in haar sjalotten pasta die een aantal jaar geleden viraal ging, verwerkte ze ansjovis.