Een goed begin van Kerstmis: de allerlekkerste recepten voor het kerstontbijt
Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach… En met een goed kerstontbijt! Wat ons betreft zet het kerstontbijt de toon voor de rest van de feestdagen – en die toon moet vooral heel lekker zijn. Met deze recepten voor het kerstontbijt zit je in ieder geval goed.
Merry christmas!
De lekkerste recepten voor het kerstontbijt
Briochekrans met cranberry’s en chilivlokken
Al sinds The Great British Bake Off zijn wij enorm fan van Nadiya Hussain. Jij nog niet? Wél na het proeven van deze briochekrans. Heerlijk hartig bij het kerstontbijt, en zeker door de cranberry’s ook superfeestelijk.
Nadiya: “Een prachtige krans van met chilivlokken gekruide briochebolletjes, om een bakje gesmolten camembert met een flinke klodder marmelade. Superluchtige, zachte broodjes met een explosie van zoete en hartige smaken. Wat wil je nog meer?”
> Naar recept: Briochekrans met cranberry’s en chilivlokken van Nadiya Hussain
Koffiepannenkoeken voor het kerstontbijt
Kun jij eigenlijk niet zonder een bakkie zwart goud ‘s ochtends, maar vind je dat niet zo gezellig bij het kerstontbijt? No worries: er zijn genoeg manieren om die koffie tóch nog in je ontbijtje te sneaken. Onze favoriet? Deze koffiepannenkoeken!
Voor een echt feestelijke uitstraling serveer je ze niet met alleen een klontje boter, maar bijvoorbeeld met plakjes (gebakken) banaan en een flinke scheut ahornsiroop.
> Naar recept: Culy Homemade: koffiepannenkoeken voor het ontbijt
Groene shakshuka met spinazie
De traditionele rode shakshuka – en ja, dat is inderdaad een ontbijtgerecht – ken je wellicht al, maar voor het kerstboom-gevoel is deze groene variant met spinazie toch nét wat geschikter. Niet alleen lekker kruidig, maar vooral ook vol vitaminen.
Wil je het gerecht voor meerdere personen maken? Vermenigvuldig de hoeveelheden in het recept, en vergeet ook geen grotere pan te pakken.
> Naar recept: Culy Homemade: groene shakshuka met spinazie
Dutch baby met appel, kaneel en cranberrycompote
Een Dutch baby? Wasda? Wij laten je er graag kennis mee maken – en beloven je dat je fan zult zijn. Het is namelijk een fluffy in de oven gebakken pannenkoek. Dan heb je dus wel alle goodness van een pannenkoek, maar geen gedoe met bakken.
En laten we eerlijk zijn: met appel en kaneel zit je altijd goed.
> Naar recept: Culy Homemade: Dutch baby met appel, kaneel en cranberrycompote
Traditionele Deense kaneelbroodjes
Niet genoeg aan de kaneel in de Dutch baby? Geen nood, er zijn opties die je kaneel-cravings nog veel beter stillen. Daarvoor kunnen we natuurlijk het beste naar Scandinavië gaan, waar ze de kunst van de kaneelbroodjes maar al te goed hebben begepen. Onze absolute favo’s vind je in het boek ‘Een culinair bezoek aan Kopenhagen’.
Leuk om te weten: in Denemarken wordt het traditionele gistdeeg voor kaneelbroodjes met kaneel op smaak gebracht. In Zweden doen ze dit met kardemom. Tegenwoordig wordt ook in Kopenhagen kardemom gebruikt, maar van oorsprong is dat hetgeen wat Zweedse kaneelbroodjes van Deense onderscheidt.
> Naar recept: Traditionele Deense kaneelbroodjes uit ‘Een culinair bezoek aan Kopenhagen’
Kerstcroissants met rivierkreeft
Voor wie toch liever op de hartige toer wil met het kerstonbijt, maakten we deze extravagante croissant met rivierkreeft. Vroeg je je altijd al af wat er gebeurt als je een lobster roll kruist met een croissant? Nou, dit dus. Ziet dit er niet een stuk feestelijker uit dan een croissant au naturel?
Voor dit recept gebruiken we Old Bay seasoning, dat ze in de VS vaak combineren met zeevruchten – zo ook voor de lobster roll. In Nederland kun je Old Bay niet zo makkelijk kopen; daarom maken we ‘m zelf. Maak extra veel, zodat je wat overhoudt voor andere visgerechten tijdens Kerst.
> Naar recept: Culy Homemade: kerst croissants met rivierkreeft (lekker bij de kerstbrunch!)
Pecanbroodjes bij het kerstontbijt
Je kent ze ongetwijfeld uit de supermarkten en kiosk: lekker zoete vlechtbroodjes met bruine suiker en stukjes pecan. Die lijken misschien moeilijk om te maken, maar dat valt erg mee.
Deze broodjes zijn de hele dag door goed als snack, maar ook zeker bij het kerstontbijt!
> Naar recept: Culy Homemade: pecanbroodjes met bruine suiker
Pecan pie wentelteefjes uit de oven
Geen zin om de priegelen met bladerdeeg vlechten? Dan zijn deze pecan pie-wentelteefjes een fan-tas-tisch alternatief. We noemen: alle smaken van pecannotentaart, maar dan in een wentelteefje gepropt. Ja, dat las je goed.
Let op: deze wentelteefjes kosten weinig werk, maar moeten wél minstens zes uur badderen in het custard-achtige mengsel. Als je slim bent, leg je ze er de avond van tevoren al in en zet je de schaal afgedekt in de koelkast. De volgende ochtend hoef je alleen nog maar de makkelijke karamel te maken en de boel in de oven te schuiven. Een slimme meid is op haar recepten voor het kerstontbijt voorbereid.
> Naar recept: Culy Homemade: pecan pie wentelteefjes uit de oven
Oeufs en cocotte met paddenstoelen
Een gekookt eitje is altijd goed, maar voor het kerstontbijt wil je natuurlijk iets specialers. Ga dan voor oeufs en cocotte: een Franse klassieker van romige eieren in een bakje. Dá’s pas goed wakker worden.
Wij maken een winterse variant met wat paddenstoelen en verse tijm en salie. Heerlijk met allerlei soorten paddenstoelen, bijvoorbeeld met shiitake of eekhoorntjesbrood. The choice is yours.
> Naar recept: Culy Homemade: oeufs en cocotte met paddenstoelen, tijm en salie
Croissants met pompoen, spek en amandelen
Zoete pompoen, hartige spek en crunchy amandelen: dat blijkt dus een heel goede combinatie. Vooral als je alles in een croissantje stopt, wat natuurlijk sowieso al een goede keuze is voor je kerstontbijt.
En heb je geen zin om ‘s ochtends nog zelf pompoenpuree te maken? Dat kan ook príma de avond van tevoren. Voor het kerstontbijt zelf hoef je dan alleen nog de croissantjes op te rollen (en laten we eerlijk zijn, dat is soms al een uitdaging op zich).
> Naar recept: Culy Homemade: herfstige croissants met pompoen, spek en amandelen
Homemade kerststol
Het traditionele kerstbrood mag uiteraard niet ontbreken bij de recepten voor het kerstontbijt. Is even wat werk, maar zonder is de tafel gewoon niet compleet. Toch?
> Naar recept: Een homemade kerststol (of kerstbrood) bakken