De lekkerste recepten met eieren in de hoofdrol (van omelet tot eggs benedict)
Maar weinig ingrediënten zijn zo veelzijdig als eieren. Wij verlekkeren ons graag op allerhande recepten van over heel de wereld waarin eitjes de hoofdrol spelen. Van omelet tot eggs benedict en Tamagoyaki: dit zijn de lekkerste recepten met eieren.
Heb je een pak eieren in huis, dan zit je altijd goed. Kijk maar naar onderstaand lijstje.
De lekkerste recepten met eieren
1. Omelet
Een good old omelet is ontzettend eenvoudig en toch ook een tikkeltje luxueus, als je’t ons vraagt. Wil je je omeletskills perfectioneren? Kijk dan af bij hoe de Fransen ‘t doen.
Daar vind je’t ook onder de noemer baveuse: een omelet die nog een beetje zacht is van binnen, maar verder mooi gaar (maar niét bruin!) is. Wij vinden omelet ook heerlijk met zeekraal, met spinazie en feta of met pulled pork en bosui.
2. Tortilla
Spaanse tortilla is onmisbaar wanneer je in Spanje tapas bestelt. Een ‘tortilla de papas’ kun je vergelijken met een dikke omelet met schijfjes aardappel en stukjes witte ui.
Klinkt als een nederig gerecht, maar is – mits de juiste bereidingswijze – ontzettend lekker. Dat komt vooral omdat een goeie tortilla binnenin sappig hoort te zijn. Met dit recept voor Spaanse tortilla leer je hoe dat moet.
3. Eggs benedict
Eggs benedict (of ‘Eggs Bennie’) is één van onze favoriete brunchgerechten. De ingrediënten bestaan uit eerlijk gepocheerde eieren op toast of beschuitbroodjes, met een lobbige Hollandaisesaus en knapperig uitgebakken ham (of eigenlijk nog lekkerder: spek). Ook een toffe variatie: eggs benedict maar dan met zalm.
4. Tamagoyaki
Tamagoyaki is een opgerolde omelet met veel laagjes, in Japan geliefd als snack. In izakaya-bars wordt tamagoyaki als borrelhap geserveerd, en in stukjes gesneden gaat de rol in sushi.
Er zijn speciale, langwerpige, rechthoekige pannen voor de bereiding van tamagoyaki, maar in een gewone ronde koekenpan met een antiaanbaklaag gaat het ook. Benieuwd naar de exacte bereidingswijze? Zó maak je tamagoyaki bij je thuis.
5. Cilbir
Als er ergens cilbir op de menukaart staat, is onze keuze bijna onmiddellijk gemaakt. Je zou het de Turkse variant van eggs benedict kunnen noemen: gepocheerde eieren worden geserveerd op een bedje van knoflookyoghurt, overladen met pittig gekruide, gesmolten boter. Soms nog met een handje verse gehakte koriander, peterselie of munt on top. Zo lekker!
> Zelf cilbir maken? Recept voor gepocheerd ei met knoflookyoghurt en chiliboter (cilbir)
6. Eggs Florentine
Er bestaan heel wat varianten op Eggs Benedict, waarvan Eggs Florentine misschien wel de bekendste is. Meestal wordt de ham vervangen door spinazie zodat’t een vega gerechtje wordt, hoewel in sommige gevallen Eggs Florentine bestaat uit zowel vlees als spinazie.
7. Eieren met broodsoldaatjes
En dan zijn er natuurlijk ook nog de zachtgekookte eitjes met broodsoldaatjes, voor een nostalgisch tripje down memory lane. Als kind vonden we het geweldig om broodsoldaatjes in het lopende eigeel te dopen en ook nu nog vormen broodsoldaatjes standaard onderdeel van onze (paas)brunch.
Wil je de lekkerste broodsoldaatjes maken? Bak de repen brood dan om en om in een royale lag roomboter, totdat ze goudbruin worden. Laat vervolgens even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout. Probeer dáár maar eens vanaf te blijven!
Hoe eet jij je eitjes het liefst?
Meer inspiratie met eieren
- Khachapuri (Georgisch brood met kaas en ei)
- Maak de lekkerste eieren in chilisambal uit Magisch Maleisisch
- Gezonde lunch: tortilla met eieren en avocado