18x de lekkerste recepten met bleekselderij: soepen, salades én stoven
De stiekeme smaakmaker onder de knapperige groentes: bleekselderij. Omdat deze een groter podium verdient dan ‘ie tot nu toe heeft beklommen, hebben wij de lekkerste recepten – van salades tot stoven – met bleekselderij voor je verzameld.
De stengel die je zal verbazen.
Met deze recepten is bleekselderij op z’n lekkerst
Een bekende in de blender van menig gezondheidsstrijder én een klassieker op de ingrediëntenlijst van de Italiaanse keuken: bleekselderij. En daarmee zijn de groene stengels veelzijdiger dan je denkt.
Alles over bleekselderij
Eigenlijk is de groene groente ‘gewoon’ een stronk van de jonge stengels van de selderijplant. De groente is met weinig vergelijkbaar: ze is fris, knapperig en kent een kruidige smaak waar je dankbaar gebruik van kunt maken – mits goed bereid natuurlijk.
Recepten voor soep
Door de kruidige smaak leent bleekselderij zich uitstekend als basis voor soepen. Heb je bijvoorbeeld bleekselderij over, gooi het dan nooit weg en gebruik het daarvoor.
Ook handig om te weten: met deze tip blijft bleekselderij heel lang vers. Door naar die soepen dus: zeker weten dat meer dan 50% van je favoriete soepen stiekem bleekselderij bevatten. Onderstaande recepten bewijzen dat maar weer eens.
- Culy Homemade: kippensoep met citroen en orzo
- Culy Homemade: knolselderijsoep met gebakken paddenstoelen en spekjes
- Culy Homemade: toffe groentesoep met dille en uiencrunch
- Culy Homemade: romige maissoep met garnalen en venkel (corn chowder)
- Culy Homemade: rode bietensoep met appeltjes, zure room en dille
- Culy Homemade: snelle(re) Joodse matzeballensoep zoals je die in NYC eet
Om te stoven
Niet heel gek dat bleekselderij het ook uitstekend doet in een pruttelende stoof: de groente krijgt – net als in de soep – de tijd om zacht te worden en de overige ingrediënten nemen daarbij de lekkere smaak van de stengel over. In Italië vormt het dan ook vaak een heilige drie-eenheid met ui en wortel, die je sowieso kent van de klassieke ragú bolognese.
- Culy Homemade: heerlijke Boeuf Bourguignon voor kerst
- Culy Homemade: papardelle met porciniragu
- Culy Homemade: basisrecept voor risotto uit de snelkookpan
- Snelle ragú bolognese (bolognesesaus) uit de snelkookpan
- Culy Homemade: pasta con ragu all’Anatra (pasta met eendenragu)
- Culy Homemade: maisrisotto met jalapeño en chorizo
Recepten voor salades met bleekselderij
Maar de stengels zijn meer dan alleen de basis voor soepen en stoven. De knapperige structuur zorgt ervoor dat de groente een uitgelezen optie is voor frisse en verrassende saladerecepten. Waarschijnlijk niet de eerste groente waar je aan denkt wanneer je met saladetrek in de supermarkt staat, wel een hele leuke om eens te proberen.
- Culy Basics: (koude) pastasalade met tonijn
- Quinoa-salade met granaatappel, bleekselderij en hazelnoot
- Snelle witlof-ansjovissalade van Fish Tales
- Culy Homemade: honing-mosterd drumsticks met een waldorfsalade
- Culy Homemade: zelfgemaakte tonijnsalade
- Culy Homemade: caponata met kerstomaatjes en gefrituurde olijven
Meer over selderij:
- Sperziebonen, bleekselderij en andere groenten met draden schoonmaken: zo doe je dat
- Wat kun je allemaal doen met knolselderij?
- Wat is het verschil tussen koolraap, knolraap en koolrabi?