13x recepten om klassiekers uit de Franse bistro mee thuis te maken
De Franse bistro’s vliegen je om de oren. Best leuk om af en toe zo’n bistro in te duiken – of nog beter, een trip naar Parijs te maken – maar minstens zo leuk om die klassiekers uit je eigen keuken tevoorschijn te toveren.
En dat gaat helemaal lukken met deze klassieke Franse recepten uit de bistro.
Deze recepten zouden niet misstaan in een klassieke Franse bistro
We geven toe: het is lastig kiezen wanneer het gaat om klassieke Franse gerechten. Alleen al als het gaat om de entrée weten we al niet waar we moeten beginnen: escargots, oeufs mayonnaise of toch maar een uiensoep? En dan hebben we het nog niet eens over de hoofdgerechten, laat staan het dessert. We moesten even kritisch kijken, maar dit zijn toch écht een paar van onze favoriete klassiekers.
Voorgerechten
Misschien wel onze favoriete gang wanneer het over klassieke gerechten in een Franse bistro gaat. Van terrine tot bouillabaisse: het ene voorgerecht is nog smakelijker dan het ander. Leuk om voor iedereen een eigen bordje op te maken, ook leuk om een mix van vanalles in het midden van de tafel te zetten. Sowieso staat de Franse kaart niet bekend om de lichte gerechten; en dat is precies wat we er zo lekker aan vinden natuurlijk.
- Culy Homemade: recept voor panisse(s) met harissamayo
- Culy Homemade: Franse uiensoep met 5 soorten uien
- Culy Homemade: oeufs mayonnaise met peterselie-olie
- Culy Homemade: salade aux lardons (met spekjes en een gepocheerd ei)
- Culy Homemade: artisjokken met honing-mosterddip
Recepten voor hoofdgerechten uit de bistro
Waar voorgerechten soms nog subtiel kunnen zijn, pakken de Fransen flink uit bij de hoofdgerechten. Hoofdrolspeler mag dan vaak vis of vlees zijn, gelukkig is er voor de vegetariër ook genoeg te kiezen. De echte bistrogerechten kenmerken zich door volle smaken, typische Franse ingrediënten en zijn natuurlijk extra lekker met een portie Franse frites of eenvoudige maar onvergetelijke Franse salade.
- Culy Homemade: heerlijke Boeuf Bourguignon voor kerst
- Entrecôte van de grill met persillade van Alain Caron
- Spaghetti met mosselen, witte wijn en crème fraîche
- Culy Homemade: kabeljauw met beurre blanc
Desserts
Het is onmogelijk om het bij een voor- en hoofdgerecht te laten mocht je eenmaal bij die hele fijne bistro aangeschoven zijn. Dus ook thuis doen we het liever goed, door minstens zoveel aandacht aan het dessert te besteden als aan voorafgaande gangen. De keuze is reuze, dus dat kiezen hebben wij alvast voor je gedaan.
- Culy Homemade: recept voor cannelés (die verrukkelijke Franse gebakjes)
- Culy Homemade: îles flottantes met salted caramel
- Culy Homemade: een basisrecept voor crème brûlée
- Klassieke crêpes Suzette
Meer over de Franse keuken:
- Bisque: een deftige Franse soep van schaaldieren
- Deze producten moet je meenemen uit de Franse supermarkt
- Alles over Lillet Blanc: het klassieke Franse aperitief dat groeit in populariteit