Rauwe honing: direct uit de honingraat en onbewerkt
Eerder schreven we al over verschillende soorten honing, en ging het héél kort over raathoning, oftewel rauwe honing. Deze honing zit nog barstensvol voedingsstoffen en is helemaal onbewerkt. Daar willen we meer van weten!
Bij de productie van rauwe honing gaan er een aantal dingen anders dan bij het maken van de meeste soorten die we tegenkomen in de supermarkt. Wat dit doet met de kwaliteit van de honing nemen we in dit artikel onder de loep.
Verhitting
Rauwe honing komt direct uit de honingraat. In tegenstelling tot gewone honing wordt deze koud geslingerd en dus niet verhit. Daardoor behoudt het zijn voedingsstoffen, denk daarbij aan: mineralen, vitaminen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Gebruik de rauwe variant dus ook alleen koud: door een smoothie, in de yoghurt of op een broodje.
Kristalliseren
Wel kan het zijn dat rauwe honing eerder gaat kristalliseren dan je van andere soorten gewend bent. Dit komt omdat het onverhit is. Je lost dit probleem makkelijk op door de pot – langzaam – au bain-marie te verwarmen in een pan met warm water (maximaal 40 graden).
Suikerwater
Nog een belangrijke eigenschap van rauwe honing is dat het geen suikerwater bevat. Bij de productie van honing wil het nog wel eens voorkomen dat er suikerwater aan de bijen wordt gevoerd óf dat er suiker aan het eindproduct wordt toegevoegd. Dat vind je niet terug op de verpakking en kan je dus ook lastig controleren.
Waar te koop?
Voor rauwe honing moet je even naar de natuurwinkel. Óf je bestelt het hier online.