5 vragen aan… Ramon Brugman: ‘Na Expeditie Robinson wilde ik alleen een bruine boterham met jonge kaas’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Ramon Brugman
Ramon Brugman zie je geregeld langskomen op tv, maar wist je dat hij al op zijn 14e startte in de broodbakkerij van zijn opa? Hij leerde er de eerste kneepjes van het vak en niet lang daarna werd hij ook verliefd op de patisserie. Een logische stap was het volgen van de opleiding tot banketbakker.
Bakken – en later ook koken – werd zijn grote passie. Zijn mediacarriere kwam jaren later om de hoek kijken. Onder de noemer ‘Bakken met Baard’, groeide hij naar eigen zeggen uit tot ”de eerste vlogger van Nederland, maar de meeste mensen zullen hem kennen van zijn werk voor BinnensteBuiten van KRO-NCRV.
@ramon_brugman Best Job in the world!! @binnenstebuitentv @kro.ncrv #tv #chef #television #maker #bestjobintheworld foto by : @marlon_snel @binnenstebuitentv @KRO-NCRV
Hier maakt hij de lekkerste gerechten en gaat hij op zoek gaat naar lokale productenen met een mooi verhaal. Inmiddels heeft ‘ie ook meerdere boeken op zijn naam staan en kun je eigenlijk niet meer om Ramon heen, want deze chef doet héél veel.
De afgelopen maanden spotte je hem ook wekelijks in Expeditie Robinson waar hij werd gebombardeerd tot vaste eilandchef en nét voor de halve finale naar huis werd gestuurd. Tien kilo lichter, maar een groot avontuur rijker spraken we Ramon in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 culinaire vragen aan Ramon Brugman
1.Wat is het eerste dat je at toen je weer in Nederland kwam na Expeditie Robinson?
Ramon: “Toen ik rond lunchtijd weer thuis was, vingen mijn lieve dochters, zoon en vrouw me op met een groot spandoek: “we wisten dat je het kon, onze Robinson!”, stond erop. Ik wilde qua eten eigenlijk niks bijzonders en keek uit naar één ding: een bruine boterham met jonge kaas.
Na 30 dagen leven op bloem, rijst en een beetje vis ben ik anders naar eten gaan kijken. De structuren en smaken zijn ineens zo intens als je lang niet goed eet. Één van de eerste dingen die ik dronk was een flesje water met bubbel. Heerlijk koud en zó intens. Ik leek wel een kind van drie dat voor het eerst prik in zijn mond kreeg!”
@ramon_brugman En dat was het dan! Mijn expeditie zit erop. Zoveel mooie mensen ontmoet, avonturen beleeft, honger gehad, afgezien en heel heel erg veel muggen beten en ongemakken maar had ik voor geen goud willen missen. Zo mooi om met mensen die je niet kent zon avontuur aan te gaan. Zonder telefoon, contact met thuis of eten. Terug komen en dan beseffen dat je een van de beste tijden uit je leven hebt mee gemaakt. Met niks!!! Zo dankbaar om alle mede expeditie leden te hebben leren kennen. Jullie waren geweldig. Alle liefde naar jullie! Dikke shout-out naar alle makers, verslaggevers, camera mensen, Geluids mensen iedereen achter de schermen (en dat zijn er nogal wat) ongelofelijk met hoeveel passie jullie dit programma maken. Iedereen bij @simpelzodiak en @RTL (speciaal Marlous ) bedankt voor de kans. Een van mijn grootste dromen is uitgekomen. Daar voor dank ik jullie eeuwig. @Expeditie Robinson @Videoland
2. Wat staat er bij je op het kerstmenu dit jaar?
“Dit jaar pakken we het wat anders aan dan andere jaren bij ons thuis. Geen grote kerstdiners maar een lekkere kerstbrunch. Ik ga zelf zalm marineren en roken; dat vind ik zo gigantisch lekker! Daarnaast ben ik gek op slaatjes en kleine hapjes. Voor de brunch duik ik de keuken in om klassieke huzarensalade, kipkerriesalade en kleine steak tartaartjes te maken: feestelijker wordt het niet.
‘S avonds vieren we het lekker samen met het gezin. Hoe dat eruit ziet? We hangen een beamer aan het plafond, maken lekkere hapjes en zetten een kerstfilm op. Heerlijk.”
3. Welk restaurant heeft dit jaar indruk bij je achter gelaten?
“Samen met Jigal Krant ben ik voor zijn podcast (de vegan lekkerbek) gaan eten bij Basiliek* in Harderwijk waar we een veganistisch menu van 7 gangen aten. Achter de pannen vind je Yornie van Dijk en wauw: wat kan die man achterlijk goed koken! Tijdens het diner proefde ik allerlei smaken die ik als chef nooit eerder heb geproefd. Petje af hoor!”
4. Wat heb je altijd in je koelkast staan en waarom?
“Dat is een grote pot met augruken! Ik kan echt niet zonder die dingen. En dan heb ik het niet alleen over de augurk zelf hé! Het vocht in de pot is goud waard. Ik gebruik het voor allerlei dingen: van dressings tot pure smaakmaker. Iedereen zou sowieso standaard een pot augurken inclusief vocht moeten hebbn en staan: te lekker!”
@ramon_brugman Twentse wijn uit Geesteren gemaakt door de vrienden Rob, Jeroen en Robert. Drie vrienden met de zelfde liefde voor wijn en eten. Ik maak er een heerlijke salade bij van gerookte zalm, zure appel, crème fraiche en krokante aardappel. @binnenstebuitentv van maandag t/m vrijdag 19.10 uur @npo_2 @KRO-NCRV #wijn #zalm #tv #lekker #food
5. Wat staat er op de bucket list van Ramon Brugman?
“Bovenaan staat de wens om een eigen reisprogramma te maken! Ik ben gek op reizen én koken. Hoe mooi zou het zijn als ik die twee dingen zou kunnen combineren. Er valt ontzettend veel te ontdekken op de wereld en vooral ook te vertellen.
Een programma waarbij ik allerlei culturen en gerechten kan laten zien aan Nederland zou fantastisch zijn. Als ik dat mag meemaken moet ik wel zorgen dat ik daarna met pensioen kan, want dan zijn al mijn wensen vervuld…”
Meer interviews:
- 5 vragen aan… Jigal Krant: “Mijn beste tip? Schroei the hell out of je groentes!”
- 5 vragen aan Mara Grimm: ‘Ik word knettergek van al die krukjes in de horeca’
- 5 vragen aan… Wim Ballieu: ‘Het geheim van perfecte gehaktballen? Bak ze in de oven!’