5 vragen aan… Helena Smit: ‘De nieuwe generatie Indo’s gaat aan de slag met de recepten van hun (over)grootmoeder’
In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Helena Smit van RAKUS Magazine
Toen Helena Smit in 2022 de eerste editie van RAKUS Magazine lanceerde, had ze nooit durven dromen dat het een groot succes zou worden. Wat ooit begon als een uit de hand gelopen hobby, groeide uit tot een magazine dat al snel geliefd werd bij iedereen die de Indonesische cultuur – en de Indonesische keuken – een warm hart toedraagt.
Het culinaire magazine over Indisch, Indonesisch, Moluks en Peranakan eten in Nederland staat vol met diverse (familie)recepten, interviews en achtergrondverhalen. Het idee was altijd dat het een eenmalig magazine zou blijven. Initiatiefnemer Helena Smit werd overrompeld door het succes van RAKUS Magazine. Ze verkocht binnen een half jaar tijd 2000 exemplaren en dus is er nu een tweede editie. Wederom bomvol allerlei sappige verhalen, lekkere recepten en de allerbeste adresjes. Culy is fan en dus is het de hoogste tijd om Helena te bevragen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.
5 culinaire vragen aan Helena Smit van RAKUS Magazine
1. Wat serveer je als je iemand kennis wil laten maken met de Indonesische keuken?
Helena: “Nasi Padang (hidang). Het is eigenlijk een streekkeuken die is vernoemd naar de gemeente Padang op Sumatra. Het is overal in Indonesië te vinden, behalve in Padang zelf; daar heet het nasi kapau. Het wordt geserveerd als een soort nasi rames (rijst met allerlei bijgerechten die je zelf mag kiezen).
Mijn favoriete gerechten van de nasi Padang zijn jengkol, een grote peulvrucht als rendang bereidt en gulai daun singkong (cassavebladeren in een gele kokossaus). In Nederland kun je nasi Padang hidang halen bij onder andere Waroeng Padang Lapek in Den Haag en Warung Anisah in Breukelen.”
2. Wat is volgens jou een onderschatting wat betreft de Indonesische keuken?
“Dat dé Indonesische keuken niet bestaat. Als je het zou moeten omschrijven is het een combinatie van allerlei verschillende streekkeukens met een aantal gerechten die overal in Indonesië verkrijgbaar zijn. Denk aan saté, nasi goreng of rendang, maar hóé die bereidt wordt, is vaak streekgebonden.”
3. Op wat voor manier zie je de Indonesische keuken veranderen door nieuwe generaties?
“Het was – en is – nog steeds veel Indische keuken wat de klok slaat in Nederland. Dat zijn vooral gerechten die door de eerste generatie na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland zijn meegenomen of hier zijn gecreëerd met de ingrediënten die toen voorhanden waren.
Inmiddels zijn er jongere generaties die aan de slag gaan met het handgeschreven kookboekje van hun (over)grootmoeder. In veel van oudsher Indische restaurants zie je dat er een Indonesische kok in de keuken staat en dat er dan opeens sayur nangka op het rijsttafel menu staat, wat écht Indonesisch is.
Ook zijn er steeds meer Indonesische restaurants en toko’s die hun eigen streekkeuken serveren. Toko Kalimantan, Waroeng Padang Lapek en Warung Anisah doen dat bijvoorbeeld. Maar ook Praboemoelih in Den Haag. Zij serveren de keuken van Zuid-Sumatra. Of Paon Bali in Amsterdam, dat Balinees eten serveert; over die laatste staat een mooi artikel in de tweede editie van RAKUS Magazine.”
6x verrassende Indo-hotspots waar je naartoe wil (en wat je er moet eten)
https://www.instagram.com/p/DC3ngemNrod/?img_index=1
4. Is er een Indonesisch gerecht dat je helemaal niet lekker vindt?
“Spekkoek. Ik houd niet van kaneel in zoet. Ook van de lucht kan ik onpasselijk worden. Dus daar loop ik altijd met een grote boog omheen. Het gekke is dat als het in rendang zit of in een ander hartig gerecht, ik het dan wel weer oké vind. Waarschijnlijk zit er op de spekkoek een trauma omdat ik dat als kind altijd kreeg voorgeschoteld bij feesten en partijen en het onbeleefd is om eten te weigeren (en destijds vond ik het al niet lekker).”
5. Wat is je tip voor mensen die zich willen verdiepen in de Indonesische keuken?
“Beetje preken voor eigen parochie: maar ga zeker eens mee met onze Indofoodtours door Den Haag. We nemen je dan mee langs diverse Indische en Indonesische toko’s in Den Haag. Je proeft verschillende smaken en leert meer over de achtergrond van de gerechten, de eigenaren van de eetgelegenheden en daarnaast ook van de algehele geschiedenis die Nederland en Indonesië al eeuwen met elkaar verbindt.
En in RAKUS Magazine dompelen we de lezer onder in de rijke, eeuwenlange culinaire connectie tussen Nederland en Indonesië. Je vindt er diverse interviews met bekende chefs en foodies, achtergrondverhalen, tips en natuurlijk lekkere recepten. Perfect voor iedereen verder wil kijken dan de nasi goreng, saté en rendang.”
> RAKUS magazine, a glossy al about makan is nu te koop voor € 14,50
Meer interviews:
- 5 vragen aan… Wim Ballieu: ‘Het geheim van perfecte gehaktballen? Bak ze in de oven!’
- 5 vragen aan Jasmijn Beerthuis: “Chinese vegan XO-saus kan ik iedereen aanraden”
- 5 vragen aan Maureen Tan: ‘Rendang is een bereidingswijze en geen gerecht an sich’