Alles over het veelzijdige pumpkin spice: de lekkerste kruidenmix van de herfst
In een poging om de herfst te romantiseren kunnen we pumpkin spice onmogelijk wegdenken. Dit geurige kruidenmengsel mag dan groot gemaakt zijn door een bekende koffieketen, de reikwijdte gaat veel verder dan latteâs alleen. Wij gieten het in een overzicht.
Wat is pumpkin spice precies?
In de VS hoef je ât mensen niet meer uit te leggen: pumpkin spice is daar een veelgebruikte kruidenmix voor pompoentaart en andere herfstgerechten. De mengeling bestaat uit kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel en samen levert dit een kenmerkende warme geur op. Want echt hoor: Ă©Ă©n keer ruiken aan zoân potje en je wordt meteen overspoeld met die typische geur van herfst.
Een slimme move van Starbucks dus, om daar op een gegeven moment pumpkin spice latteâs van te gaan brouwen. Sindsdien is het kruidenmengsel enkel toegenomen in populariteit en wordt het niet alleen voor taart en koffie ingezet, maar voor nog veel meer (daarover later meer!).
Zelf pumpkin spice maken
Hoewel je pumpkin spice prima kant-en-klaar kunt kopen (die van Green Gipsy is lekker!), geldt zoals met vrijwel alles dat zelf maken lekkerder is. Bij specerijen loont het bovendien om te opteren voor een kwalitatieve producent. Ga eens naar een kruidenspeciaalzaak of denk aan de potjes van The Good Spice, het verschil met commerciëlere varianten is groot.
Zoals hierboven reeds aangehaald heb je voor pumpkin spice dus kaneel, gemalen gember, nootmuskaat en kruidnagel nodig. Nootmuskaat rasp je best met een fijne rasp (dit is trouwens de beste rasp volgens de Culy-redactie), kruidnagels kun je tot poeder malen in een koffiemolentje.
In welke verhoudingen je die vier moet mengen? Een goed basisrecept voor de pompoenkruiden vind je hier, al ben je natuurlijk vrij om te freestylen met de hoeveelheden. Zo zijn wij altijd voorstander van wat extra gemalen kruidnagel en ook de andere specerijen kun je naar wens de hoogte insturen.
Zelf maken toch teveel gedoe? Eerder schreven we al dat pompoenkruiden vrijwel identiek zijn aan onze goed verkrijgbare Hollandse koekkruiden.
Hoe kun je het gebruiken?
Hoe dan ook is het geen verkeerd idee om maar eens een voorraadje pumpkin spice aan te leggen. Je bent er immers de hele herfst zoet mee om verschillende gerechten te voorzien van wat meer gezelligheid. Zo kun je een lepeltje door je havermout roeren, het toevoegen aan je bananenbrood, er muffins van bakken en â natuuuuurlijk â ook gewoon zelf die good old pumpkin spice latte maken.
Wij kunnen ons bovendien goed voorstellen dat het ook lekker is in scones, in het beslag van je wentelteefjes of in een pumpkin spice smoothie met pompoen (ja echt!). Een lepeltje ervan zal bovendien niet misstaan in pompoensoep, herfstige stoofpotjes of pompoengratin.
Gewoon hartstikke traditioneel kan natuurlijk ook: bak er dan simpelweg pompoentaart mee. Culy bedacht daarvoor eerder een recept in de stijl van Milk Bar (wat je mogelijk kent van Chefâs Table) en dat bleek een hĂ©Ă©l erg goed idee.
> Naar recept: Culy Homemade: pumpkin pie Ă la Milk Bar
Meer om de herfst mee door te komen?
- De leukste foodie-items voor de herfst
- Zo maak je je ontbijt geschikt voor een koude herfstochtend
- Culy Homemade: herfstige cheesecake repen met pompoen