Potato buns: misschien wel de perfecte hamburgerbroodjes
We hoeven het je vast niet te vertellen: het ene broodje is ‘t andere niet. Het luistert vaak heel nauw welke broodsoort je gebruikt in een recept. Zo zijn de Amerikanen verrukt van potato buns – juist: aardappelbroodjes – voor hun hamburgers en lobster rolls. Wat zijn dit en waarom moet je ze kennen?
Potato buns ijken nog het meeste op brioche: wit, fluffy, licht, maar dan iets minder zoet. En ja: er gaan échte aardappelen in, die een deel van de bloem vervangen. Soms wordt aardappelbloem gebruikt, of aardappelvlokken.
Makkelijker en gezonder is het om zelf aardappelpuree te maken en die te verwerken in het deeg. Zorg dat je aardappelpuree naturel blijft, dus voeg geen melk, room of boter toe.
Een klassieker
De broodjes zijn een klassieker in Amerika: je kunt ze kant-en-klaar kopen in elke supermarkt. De eerste potato buns zouden al uit 1778 stammen: Antoine-Augustin Parmentier, een Franse apotheker die de persoonlijke PR-man werd voor de aardappel (lees hier waarom), ontwikkelde toen al een recept voor aardappelbrood. Vooral omdat bloem toentertijd duur was en aardappelen voordelig.
Wat maakt ze zo lekker? De aardappelen zorgen ervoor dat de broodjes licht en kruimelig worden, maar ook lekker smeuïg zijn. Ook worden ze minder gauw ‘oud’, dankzij het zetmeel in de aardappelen.
Zo maak je ze zelf
Thuis uitproberen? De site I am a foodblog leert je stap voor stap hoe het moet. Stiekem nóg fijner vinden wij onderstaand filmpje van Food Wishes, waarin Chef John de broodjes maakt van zóete aardappel.
Je kunt de aardappelbroodjes gewoon zo eten, met een beetje boter. Maar ze doen het dus ook fantastisch als hamburgerbroodje of als broodje kreeft. Meer inspiratie nodig? Beleg ze met een chorizoburger met knoflookgarnalen of deze frisse sliders met zalm, avocado en komkommer-dillesaus.