Culy 10 jaar! De 10 populairste gerechten van de afgelopen 10 jaar
Op 19 augustus viert Culy haar 10de verjaardag. Je begrijpt: dat kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We zetten ons tienjarig bestaan dan ook graag in de spotlights. Dit keer: de 10 populairste recepten van de afgelopen 10 jaar op een rij. Van welke recepten gingen jullie – culinaire – harten het hardst kloppen?
Een culinaire tijdreis door de afgelopen 10 jaar van Culy.
De populairste gerechten van de afgelopen 10 jaar
2011: De perfecte botercrème
Het allereerste top 10 lijstje van Culy bestond veelal uit zoetigheid. Of dat betekent dat de Culy lezers dol op zoet waren of dat Culy graag artikelen schreef over zoetigheid, dat laten we even in het midden. Maar wat we wel weten is dat taarten, koekjes, cupcakes en andere zoetigheden na 10 jaar nog steeds flink geliefd zijn op Culy. En op de redactie zijn we er trouwens ook niet vies van…
> Naar recept: De perfecte botercrème
2012: Zelf sushi maken
Kun je het nog herinneren? In 2012 waren we massaal aan de sushi en wilden we ook graag weten hoe je ze thuis klaar kon maken. Zelf sushi maken is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. In dit recept uit 2012 leer je hoe je sushirijst, maki sushi en de inside out roll maakt.
Inmiddels zijn we al een stapje verder en maken we zelfs sushi ovenschotels of een sushitaart. Maar gelukkig kun je nog altijd dit recept opzoeken als je weer even bij de basis wilt beginnen.
> Naar recept: zelf sushi maken: helemaal niet moeilijk!
2013: Zelfgemaakte jus – (het populairste recept allertijden!)
In 2013 hielden we van jus. En nu nog steeds, want dit populaire recept over zelfgemaakte jus wordt nog steeds intensief bezocht. Laatst maakten we trouwens nog een uitgebreid artikel over vega jus. Tijden veranderen, maar jus (vega of niet) zullen we nooit helemaal laten gaan. Maak het liefst zelfgemaakte jus, want geloof ons: daar heb je echt geen pakjes of zakjes voor nodig!
> Naar recept: zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes
2014: Chimichurri
Deze Argentijnse saus van groene kruiden krijg je vaak bij of over een stukje vlees en dat is gruwelijk lekker! Daarom snappen we helemaal waarom dit recept zo populair was in 2014 – en nog steeds is – op Culy. Culy’s Winnie was er zelfs zo razend enthousiast over dat ze bijna een ode schreef over chimichurri en hoe je de saus op maar liefst 9 manieren kunt gebruiken.
> Naar recept: Zo maak je zelf chimichurri
2015 Pindasaus
Pindasaus behoort tot de gerechten die supermakkelijk te maken zijn, maar nog vaak in plastic verpakking in de supermarkt worden gekocht. Dat was in 2015 zo en helaas hebben we daar niet heel veel aan kunnen veranderen. Maar we weten wel zeker dat een hele hoop Culy lezers zijn overgestapt op zelfgemaakte pindasaus. Want na het lezen van dit populaire recept konden ze niet anders…
> Naar recept: Hoe maak je pindasaus?
2016: Chocolate chip cookies
Koekjes zijn sowieso populair op Culy (en op de redactie), maar deze chewy chocolate chips van Miljuschka staan met stip op nummer 1. Eigenlijk moet iedereen in Nederland een keer deze chocolate chip cookies eten en ervaren hoeveel beter zo’n zelfgemaakt koekje is. Daar kan geen supermarktkoekje tegenop!
> Naar recept: de perfecte chewy chocolate chip cookies van Miljuschka
2017: Indische saté ajam en babi
Dat Nederland graag pindasaus eet, dat wisten we al in 2015. Maar in 2017 gingen we een stapje verder: naast pindasaus gingen jullie massaal zelfgemaakte saté maken. Het liefst de enige echte zoals ze hem in Indonesië maken met kip (ajam) en babi (varken). Ook wij moeten toegeven: lekkerder bestaat eigenlijk niet.
> Naar recept: zo maak je echte Indische saté ajam en saté babi
2018: Poké bowl met zalm
Afgelopen jaren hebben de poké bowls ons om de oren gevlogen, maar wat binnenkwam als een enorme hype is here to stay. En gelukkig maar. Ook wij houden van poké bowls en verzinnen hier met veel liefde allerlei varianten op. Maar de Beyoncé onder de bowls is toch wel echt onze poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes, zo blijkt.
> Naar recept: Culy Homemade: poké bowl met zalm, avocado en sojaboontjes
2019: De perfecte ijskoffie
Koffie is onmisbaar in het dagelijks leven (ten minste: dat vinden we op de redactie van Culy) en uit de cijfers blijkt dat Nederland er ook precies zo over denkt. Zelfs zo onmisbaar dat we ons kopje koffie transformeren naar een ijskoude variant om ook bij hete temperaturen te kunnen genieten van dit heerlijke drankje. Ook op de Culy redactie heeft deze perfecte ijskoffie ons door vele hete dagen heen geholpen.
> Naar recept: Zo maak je de perfecte ijskoffie
2020: Paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
Veel recepten van Ottolenghi worden graag bezocht op Culy, maar dit was echt toch de favo van 2020. Deze vega paddenstoelenlasagne is zo’n gerecht waarbij je niet doorhebt dat je eigenlijk ontzettend veel groenten aan het eten bent. Dat komt omdat de smaken gewoon helemaal on point zijn en omdat de tomatensaus met fijngehakte gegrilde champignons iets weg heeft van een Italiaanse ragù. Zo comforting!
> Naar recept: Culy Homemade: vegetarische paddenstoelenlasagne van Ottolenghi
2021: Snelle pasta met feta (TikTok)
In 2011 hadden we nooit kunnen bedenken dat korte filmpjes van TikTok konden zorgen voor compleet nieuwe gerechten, zoals deze snelle pasta met gebakken feta. Geboren uit een virale TikTok hack en daarna de harten van bijna heel Nederland gewonnen. Wij zijn benieuwd naar welke hypes er de komende 10 jaar nog meer uit de bus zullen komen…
> Naar recept: Culy Homemade: snelle pasta met gebakken feta uit de oven (TikTok hack)