Redactie
Redactie Inspiratie 30 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over ponzu: de extreem lekkere friszure Japanse saus

We kunnen er niet genoeg van krijgen: de Japanse keuken. Ponzu is misschien wel een van onze favoriete componenten. Het haalt het beste naar boven in menig neutraal gerecht. Maar wat is ponzu nu precies? En wat kun je ermee? We hebben het uiteraard voor je uitgezocht.

Verslavend lekker, dat is het zeker.

Alles over ponzu: de extreem lekkere friszure Japanse saus

De friszure smaakmaker zien we veel voorbijkomen met rauwe of licht gegrilde vis- en vleesgerechten. We dippen dan ook graag menig tataki of aanverwanten in deze saus bomvol umami.

Over de saus

Even centraal: ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin – die zoete Japanse rijstewijn – met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes – beter bekend als bonito flakes – en zeewier te laten sudderen op een laag vuur. Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen.

ponzu
Pexels

Dippen

Ook al heeft het van zichzelf al een sterke smaak, ponzu wordt ook wel ‘s gemengd met sojasaus. Dit resulteert in een donkere versie, genaamd shoyu of ponzu shoyu. Ben je wel in voor een experiment in de fusion hoek? Combineer ‘m dan eens met mayonaise en dip je padrón pepers er bijvoorbeeld in.

Gerechten

Denk hierbij aan sashimi – erg lekker met ponzu shoyu -, shabu shabu (in een hete bouillon gepocheerde plakjes dungesneden vlees), yakiniku (Japans gegrild vlees) en tataki (kort gebakken en fijn gesneden vlees of vis). Bijvoorbeeld deze tataki van zalm met knapperige gember.

Zalm tataki / zalm carpaccio / kerst voorgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aan de ponzu

In principe is ponzu in zo’n beetje iedere toko of Aziatische groothandel te koop. Maar als echte Culy-fanaat wil je het natuurlijk een keer zelf gemaakt hebben. Culy’s Winnie ging je voor en kwam met deze handige tips om zelf ponzu te maken.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.