Alles over ponzu: de extreem lekkere friszure Japanse saus
We kunnen er niet genoeg van krijgen: de Japanse keuken. Ponzu is misschien wel een van onze favoriete componenten. Het haalt het beste naar boven in menig neutraal gerecht. Maar wat is ponzu nu precies? En wat kun je ermee? We hebben het uiteraard voor je uitgezocht.
Verslavend lekker, dat is het zeker.
Alles over ponzu: de extreem lekkere friszure Japanse saus
De friszure smaakmaker zien we veel voorbijkomen met rauwe of licht gegrilde vis- en vleesgerechten. We dippen dan ook graag menig tataki of aanverwanten in deze saus bomvol umami.
Over de saus
Even centraal: ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin – die zoete Japanse rijstewijn – met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes – beter bekend als bonito flakes – en zeewier te laten sudderen op een laag vuur. Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen.
Dippen
Ook al heeft het van zichzelf al een sterke smaak, ponzu wordt ook wel ‘s gemengd met sojasaus. Dit resulteert in een donkere versie, genaamd shoyu of ponzu shoyu. Ben je wel in voor een experiment in de fusion hoek? Combineer ‘m dan eens met mayonaise en dip je padrón pepers er bijvoorbeeld in.
Gerechten
Denk hierbij aan sashimi – erg lekker met ponzu shoyu -, shabu shabu (in een hete bouillon gepocheerde plakjes dungesneden vlees), yakiniku (Japans gegrild vlees) en tataki (kort gebakken en fijn gesneden vlees of vis). Bijvoorbeeld deze tataki van zalm met knapperige gember.
Aan de ponzu
In principe is ponzu in zo’n beetje iedere toko of Aziatische groothandel te koop. Maar als echte Culy-fanaat wil je het natuurlijk een keer zelf gemaakt hebben. Culy’s Winnie ging je voor en kwam met deze handige tips om zelf ponzu te maken.