Poffertjes zijn niet voor niets Nederlands erfgoed: zo maak je de lekkerste
Is er iemand die bestand is tegen de charme van poffertjes? Er gaat geen kermis, markt of Koningsdag voorbij waarop we ons en masse tegoed doen aan deze Nederlandse delicatesse. Maar: hoe kun je thuis fantastische poffertjes bakken, zelfs als je geen poffertjespan of poffertjesplaat hebt? En kun je er eigenlijk ook gewoon pannenkoekenbeslag voor gebruiken?
Culy duikt in de materie én in de poedersuiker.
Verschil tussen poffertjes- en pannenkoekenbeslag
We beginnen bij het begin: het beslag. Dat van poffertjes verschilt niet zoveel van het basisrecept voor pannenkoekenbeslag; voor beide heb je bloem, melk, eieren, een snufje zout en een beetje boter nodig (voor het bakken). Wie wil, kan beide beslagsoorten ook nog zoeten met wat suiker of stroop.
Maar er is een belangrijk verschil: omdat poffertjes natuurlijk boller en luchtiger zijn dan een platte pannenkoek, wordt aan dat beslag wel altijd nog een rijsmiddel toegevoegd. Dat kan bakpoeder zijn maar traditionele bakkers gebruiken vaak gist.
Zelf poffertjes maken zonder poffertjespan of -plaat
Geen poffertjespan of -plaat in huis? Geen probleem! Culy’s Winnie ontdekte dat je ook gewoon met een lege ketchupfles (of een andere knijpfles) hoopjes beslag in een hete pan kan maken. Je baksel wordt dan misschien iets minder luchtig, maar nog steeds superlekker. En het scheelt je weer ruimte in je keukenkastjes.
Recepten voor poffertjes
Wil je zelf aan de slag met je poffertjespan, dan raden we je het basisrecept voor poffertjes van Rutger Bakt aan. Heb je geen poffertjespan in huis, dan kun je ons recept voor paaspoffertjes met lemon curd en witte chocolade aanhouden. De lemon curd en witte chocolade zijn slechts toppings, dus die je kun je daarbij weglaten. Of vervang ze door andere lekkere toppings, als rood fruit of chocolade.
Nog meer variëren met poffertjes? Je kunt ook werken met boekweitmeel, poffertjes met bier door het beslag maken (feestelijk!) of het over een compleet andere boeg gooien. Want wat dacht je van hartige poffertjes met kaas?
Aebleskiver en Khanom Krok
En hoewel toeristen weglopen met onze ‘typical Dutch treat’, zijn er ook in andere landen versies van te vinden. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de Deense variant die aebleskiver heet: een ronde, bollere variant die vaak wordt gevuld met appel. Ook totaal anders dan de poffers van de Oud-Hollandse kraam zijn Thaise khanom krok: krokante poffertjes met kokos. We hebben zelfs een recept voor khanom krok voor je.
Welke het lekkerst zijn? Dat is aan jou.