Nu ook in Nederland: pizza fritta – de Napolitaanse specialiteit van gefrituurde pizza
Pizza uit de frituur klinkt misschien als een Amerikaanse uitvinding, maar niets is minder waar. De Italianen zijn zélf met het idee gekomen om hun geliefde pizza in de hete olie te gooien. Pizza Fritta is een begrip in het zuiden van het land en ze worden letterlijk verkocht als warme broodjes over de toonbank. En raad eens wat: je vindt ze sinds kort ook in Nederland.
Napolitaanse specialiteit
Pizza fritta betekent letterlijk “gefrituurde pizza” en kent zijn oorsprong in de arme wijken van Napels. Het werd uitgevonden en razend populair net na de Tweede Wereldoorlog.
Ingrediënten voor een traditionele pizza waren moeilijk te verkrijgen en op houtovens kon men geen beroep doen. In plaats van daarvan ontdekte een slimme pizzaiolo dat je pizzadeeg ook uitstekend kunt frituren. Het resulteerde in een snack met een knapperige buitenkant en een zachte, luchtige binnenkant.
Wat is een pizza fritta?
De basis van pizza fritta bestaat uit hetzelfde deeg als van een klassieke pizza. In plaats van het te beleggen met saus en toppings, wordt het deeg gevuld, dichtgevouwen en in hete olie gefrituurd. Dit proces creëert een soort ‘pizzazakje’ dat knapperig is aan de buitenkant en gevuld met heerlijke, gesmolten vulling: een beetje als een calzone maar dan uit de frituur dus.
De vulling van pizza fritta varieert, maar sommige ingrediënten vind je vrijwel altijd terug in de gefrituurde pizza. Zo is de deeglap vaak gevuld met ricotta, provolone, salami, ham en soms een beetje tomatensaus. Deze vullingen worden in het midden van het deeg geplaatst, waarna het deeg wordt dichtgevouwen en verzegeld voordat het in de hete olie wordt gedompeld.
Naast de klassieke vullingen zijn er talloze variaties ontstaan, afhankelijk van de regio of de creatieve geest van de chef. Sommige versies bevatten ingrediënten zoals champignons, aubergine, mozzarella, of zelfs ansjovis.
Tegenwoordig zijn er zelfs zoete versies van pizza fritta, gevuld met ingrediënten zoals Nutella of ricotta en suiker, waardoor het ook een populair dessert is en bijna lijkt op een gevulde oliebol.
@the.foodietraveller Have you trued Pizza Fritta in Naples? Truely is the home of pizza 🍕 #pizza #pizzafritta #friedfood #friedpizza #pizzatime #italy #travelitaly #italyinspo #naples #napoli #naplesfood #whattodoinnapoli
Pizza fritta in Nederland
In Nederland was het een lange tijd moeilijk om deze heerlijke snack te vinden, tot nu! Utrecht heeft namelijk de primeur met een hotspot waar je een heerlijke pizza fritta kunt kopen. Bij Frit’zza aan de Twijnstraat 55 haal je verse arancini, crocchette, frittatine en dus de goudgele pizza fritta.
Frit’zza is geopend van dinsdag tot zaterdag, tussen 11.30 en 21.30 uur. Op zondag is afhalen mogelijk van 12.00 tot 19.00 uur.
Meer Italiaanse inspiratie:
- Ciao tutti! Zo host je de perfecte Italiaanse (cocktail)avond
- Alles over arancini en waarom je deze Italiaanse snack geprobeerd moet hebben
- Alles over agrodolce: de sticky Italiaanse zoetzuur