Waarom we zo gek zijn op pizza bianca
Pizza bianca (Italiaans voor ‘witte pizza’) is het broertje van de gewone pizza, maar dan met een basis van mascarpone in plaats van tomatensaus. Door het gebruik van de mascarpone komen de andere smaken beter tot hun recht en krijg je een verrassend lekker resultaat.
Grote kans dat je al weleens een pizza bianca hebt gegeten, want niet alleen bij pizzeria’s maar ook supermarkten verkopen ze deze variant steeds vaker.
@lifebymikeg Here’s a white pizza recipe that actually tastes good 🤙
Geschiedenis van pizza bianca
Pizza bianca komt oorspronkelijk uit de omgeving van Rome. Enkele eeuwen geleden ontstond deze pizza-variatie in de keuken van Italië en groeide het al snel uit tot een populair gerecht. Het werd vaak als tussendoortje gegeten door bakkers om hun ovens te testen voordat ze brood gingen bakken.
Officieel gezien is niet alleen de topping van een pizza bianca anders. Ook de samenstelling van het deeg is net even anders dan een reguliere pizza. De Romeinse variant – die van de bakkers – is eerder een plat brood dan een pizzabodem en wordt besprenkeld met olijfolie, zeezout en soms getopt met rozemarijn of andere kruiden.
Door de jaren heen is pizza bianca geëvolueerd en zijn er talloze varianten ontstaan: van eenvoudig en puur tot meer complexe versies met een verscheidenheid aan kazen, groenten en vlees.
Wat Maakt Pizza Bianca Anders?
De meest opvallende eigenschap van pizza bianca is het ontbreken van tomatensaus. Dit geeft de pizzabakker meer ruimte om de smaken van andere ingrediënten naar voren te laten komen. De smaak is meestal lichter en minder zuur dan bij traditionele pizza’s. De toppings variëren enorm en zijn afhankelijk van de regio of de persoonlijke voorkeur van de pizzabakker.
In veel gevallen wordt pizza bianca bedekt met een selectie van kazen, zoals mozzarella, ricotta of Parmezaanse kaas, die een romige en hartige smaak geven. Daarnaast kunnen groenten zoals spinazie, champignons, of zelfs aardappelschijfjes toegevoegd worden.
Voor wie van vlees houdt, zijn prosciutto, pancetta of worst vaak populaire keuzes. Een andere klassieke combinatie is met flinterdunne plakjes aardappel. Lekker met een beetje Pecorino-kaas, of brokkel er zachte geitenkaas overheen met wat tijm en zwarte peper, overheerlijk!
De Structuur van Pizza Bianca
De korst van pizza bianca is vaak dun en knapperig aan de buitenkant, maar zacht aan de binnenkant. Dit komt omdat het deeg over het algemeen eenvoudiger is dan dat van een traditionele pizza. Het draait hier allemaal om de textuur: de buitenste laag moet goudbruin zijn en net genoeg knapperigheid bieden zonder te zwaar te zijn. Het gebruik van goede olijfolie zorgt ook voor een licht krokant resultaat.
Meer Italiaanse inspiratie:
- Ciao tutti! Zo host je de perfecte Italiaanse (cocktail)avond
- Nu ook in Nederland: pizza fritta – de Napolitaanse specialiteit van gefrituurde pizza
- Dit zijn de beste manieren om een diepvriespizza te upgraden