Zei er iemand pittig eten? 10x recepten waar de vlammen je van uitslaan
Het is voor sommigen even oefenen, maar als je er tegen kunt wil je niet meer anders: pittig eten. Gelukkig zijn er vele gradaties – van een tintelende tong tot twee uur lang huilen in foetushouding. We hebben een paar pittige recepten in het midden van dat spectrum verzameld; schroom vooral niet om nog wat extra pepers toe te voegen.
Zo voeg je flink wat pit toe aan je dagelijkse dinertjes!
Zei er iemand pittig eten? 10x recepten waar de vlammen je van uitslaan
Ook wij zijn niet als diehard pepervrienden geboren. Dus wil je graag, maar kun je er niet zo goed tegen? Bouw het dan langzaam op en ook jij zult deze gerechten leren omarmen. Want geloof ons: dit wil je niet missen.
> Lees ook: Geen fan van spicy eten? Met deze tips kun je het wél aan
1. Pittige rijststicks
Sinds we met gochujang koken, willen we niet anders meer. Deze pittige Koreaanse chilipasta zit zo bomvol smaak – en pit – dat het bijna onmogelijk is om er niet van te houden. In dit gerecht met rijststicks zit zowel de chilipasta als chilivlokken: vlammen dus. Krijg je er geen genoeg van? Hier heb je nog 19 (!) gerechten met gochujang om nog wekenlang pittig te kunnen eten.
> Naar recept: Koreaanse gebakken pittige rijststicks (tteokbokki)
2. Snelle ‘biangbiang noodles’
Waar de originele bianbiang noodles handgemaakt en dus arbeidsintensief zijn, kwam Culy’s Nancy met een supersnelle versie op de proppen. En daar zijn we haar dankbaar voor. Binnen tien minuten zit jij daarom te puffen – van geluk – boven deze hete kom noodles.
> Naar recept: Culy Homemade: snelle ‘biangbiang noodles’ (noedels in pittige olie)
3. Pittige wontonsoep
Misschien wel het beste recept bij een kater: deze pittige wontonsoep. Heb je tijd en zin, dan kun je de wontons helemaal zelf maken. Heb je dat niet – wat we ons in het geval van een kater goed voor kunnen stellen – dan haal je ook erg lekkere exemplaren bij de toko.
> Naar recept: Culy Homemade: pittige wontonsoep met zelfgemaakte wontons
4. Pittige popcornrotsjes
Waarom zou je je als aanhanger van pittig eten beperken tot hartige gerechten? Precies de reden dat we in deze lijst ook een zoet exemplaar vermelden. Deze popcornrotsjes met chilipeper zijn alles waar je naar op zoek bent in een snack: chocola en peper? Ja graag.
> Naar recept: Pittige popcornrotsjes
5. Mapo tofu
Waarschijnlijk de pittigste van het stel en dat is te danken aan de sichuanpeper. Alhoewel ie flink pittig is, wordt ‘ie vooral gekenmerkt door z’n unieke anijsachtige smaak, wat de pit meteen heel aangenaam maakt. Hoe hebben we ooit zonder mapo tofu kunnen leven?
> Naar recept: Culy Homemade: Mapo Tofu (voor wie het niet pittig genoeg kan zijn)
6. Snelle vegetarische spicy ramen
Uiteraard weten we dat échte ramen – of in ieder geval de bouillon – dagenlang nodig heeft om z’n diepe smaak te ontwikkelen. Maar aangezien we niet overlopen van vrije tijd, is een makkelijke spicy vegetarische versie wel zo handig. Voeg vooral meer sriracha toe als je het aankunt.
> Naar recept: Culy Homemade: vegetarische spicy ramen (pittige noedelsoep)
7. Spicy pizza
Gelukkig zijn er voor de liefhebber van pittig eten genoeg uiteenlopende gerechten te vinden. Houd je bijvoorbeeld van zowel pizza als peper? Supermakkelijk om deze twee te combineren natuurlijk.
> Naar recept: Culy Homemade: super spicy pizza met salami, chilipeper en honing
8. Broodje pittige zalm
Een pittig broodje tijdens de lunch kan erg lekker zijn: het geeft die kick die je misschien wel even goed kan gebruiken zo halverwege de dag. Daarnaast kunnen we ons voorstellen dat je überhaupt al uitkijkt naar dit broodje vanaf het moment dat je je ogen opendeed.
> Naar recept: Culy Homemade: broodje spicy pulled zalm met venkelsalade
9. Pittige bloemkoolcurry
Een curry is toch echt op z’n lekkerst wanneer ‘ie een beetje – of heel erg – spicy is. Dat komt helemaal goed met dit vegetarische exemplaar met bloemkool. Serveer ‘m met rijst zodat je genoeg materiaal hebt om de boel mee te blussen.
> Naar recept: Bloemkoolcurry met kikkererwten (lekker spicy!)
10. Spicy zuurkool
Jawel, je leest het goed. We kennen zuurkool natuurlijk op de oude vertrouwde manier. Maar wat als je wat pit toevoegt? Waarschuwing: dan wil je niet anders meer. Het bewijs: deze zuurkool met sambal en sojasaus.
> Naar recept: Spicy zuurkool uit de wok (zo at je ‘m nog niet eerder)
Meer over pittig eten:
- Culy Homemade: zelf spicy chili-olie maken
- Eindelijk verklaard: waarom is niet elke padrón peper even pittig?
- Mr. Vino houdt van pittig: welke wijn bij kruidige gerechten?