Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 5 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wilt weten over pistou (niet te verwarren met pesto!)

Als je wel eens in Frankrijk bent geweest en vooral in de Provence, moet je dit mooie sausje al wel ‘ns zijn tegengekomen: pistou. Niet te verwarren met haar veel bekendere Italiaanse zusje: pesto. Ze hebben veel van elkaar weg, maar toch zijn er een paar subtiele verschillen. En nu is het ook tijd om de Franse variant een podium te geven. Alles wat je wilt weten over pistou.

Wat is pistou?

Pistou is een saus die van origine uit verse basilicum, rauwe knoflook, zeezout en olijfolie bestaat. Er zijn ook ‘moderne’ versies waarbij er noten, harde kaas of zelfs tomaten zijn toegevoegd. Pistou betekent ongeveer zoiets als geslagen of gestampt. Dat heeft natuurlijk betrekking op de wijze waarop je de saus moet klaarmaken volgens de Fransen: flink stampen in een vijzel dus.

De felgroene kleur van de saus en de romigheid worden behouden omdat je met de hand in een vijzel de basilicum en knoflook ‘stampt’ of vijzelt in plaats van met een foodprocessor. De saus mag daarom ook pas op het laatst aan een gerecht worden toegevoegd, zodat de basilicum mooi en smaakvol blijft.

Het grote verschil met pesto is dat er in er daarbij nog Parmezaan en geroosterde pijnboompitten worden gedaan. In het originele recept dan! Inmiddels heb je daar ook al 1000 variaties op. Van muntpesto tot waterkerspesto.

Soupe pistou en nog veel meer

De meest bekende toepassing van deze saus is wel de soupe pistou die veel in het zuiden van Frankrijk gegeten wordt. Deze soep is vergelijkbaar met minestrone en wordt vooral in de lente gegeten. De soep bevat veel groenten, tomaat en vaak bonen.

Een vast recept voor deze soep is er eigenlijk niet, het is echt zo’n recept waarin je jezelf kunt uitleven met restjes uit je koelkast. De enige eis is dat je op het allerlaatst een schepje pistou door de soep doet, als kers op de taart.

https://www.instagram.com/p/CCom7cdq5_W

Naast soupe pistou zijn er vele andere mogelijkheden om deze green goddess te gebruiken. Maak maar eens een potje (goed afsluiten en bewaren in de koelkast) en je zult zien dat het eigenlijk wel past bij bijna ieder gerecht. Broodje kaas: pistou! Salade mozzarella: pistou! Tosti brie/salami: pistou! Je vergeet bijna het bestaan van pesto…

In Frankrijk eten ze het graag bij witvis of schaal-schelpdieren, die komen daar uiteraard rijkelijk uit de zee. Maar ook in allerlei varianten is de Franse pesto te vinden op salades, groentes, broodjes of pasta’s. Kortom: pistou is het startpunt van veel lekkers….

Hoe maak je pistou?

Het grootste gedeelte van het recept hebben we eigenlijk al verklapt. De basisvariant bevat verse basilicum, rauwe knoflook, zeezout en olijfolie extra vierge. Stamp de basilicum en de knoflook in een vijzel tot een fijne massa. Neem hier je tijd voor. Voeg als laatste de zeezout en olijfolie toe, totdat je een dikke saus hebt. Een drupje citroensap kan helpen om de saus wat langer haar prachtige, groene kleur te laten behouden.

Er zijn vele variaties te vinden op het internet, van romig tot munt, maar de basis blijft altijd de basilicum, knoflook, zeezout en olijfolie. Tip: gebruik wel altijd harde kazen, anders gaat de kaas smelten als je de pistou opwarmt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.