Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 13 feb 2025
Leestijd: 5 minuten

7 zalige gerechten met pistache(pasta)- voor wie de trend nog láng niet beu is!

Pistache, pistache en nog meer pistache! Of je pistachepasta en nootjes nu het liefst in een salade, een chocoladereep of in een versgebakken croissant verwerkt, de pistachetrend blijft lekker plakken. En dat vinden wij helemaal niet erg! Het is namelijk niet alleen lekker, maar ook erg leuk en makkelijk toe te voegen aan verschillende gerechten.

Op deze manieren kun je pistache(pasta) gebruiken

Er zijn oneindig veel zoete desserts waar pistachepasta lekker bij is, maar ook in hartige gerechten kun je dit groene nootje toevoegen voor nét dat beetje extra. Dus voor alle pistachefans onder ons; lees gauw eens verder, want we hebben verschillende pistache-ideeën speciaal voor je op een rijtje gezet!

1. Limburgse vlaai met een twist

Dé trots van Limburg: vlaai. En als een echte Limburger kan Culy’s Marit wel zeggen dat de boterkruimelvlaai wel menig favoriet is. Maar, wat nou als je deze traditionele Limburgse vlaai eens omtovert tot een heerlijke pistacheversie? En dat is verrassend simpel. De vlaai wordt namelijk gemaakt van banketbakkersroom of custard. Voeg hieraan wat pistachepasta toe en zo heb je een vlaai voor alle pistachefans!

Je kunt pistachecrème zelf maken, maar het is tegenwoordig ook te koop bij verschillende supermarkten in Nederland, of bijvoorbeeld bij Dille & Kamille.

Adobe stock

2. Deze cinnamonrolls met pistachepasta moet je proberen

Ontzettende trek in een smeuïg en zoetig baksel? Dan denk je wellicht aan de welbekende, klassieke cinnamon roll. Maar wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakte cinnamon roll in de herfst? Voor de liefhebber: De pistacheroll.

Je vervangt simpelweg de kaneelmix door pistachepasta en wat verkruimelde nootjes. Veel recepten laten je het deeg nog helemaal zelf maken from scratch, en dat zal vast een heerlijk resultaat geven, maar als je zo snel mogelijk aan je cravings wilt voldoen, raden wij je aan om kant-en-klaar croissantdeeg te gebruiken (je weet wel, uit zo’n rond blikje). Snel, simpel en met een heerlijke groene twist!

3. Siciliaanse cannoli met pistachepasta vulling

Deze Siciliaanse cannoli zijn gevuld met een heerlijke en romige mix van ricotta en pistache. Een perfecte combinatie met een lekker kopje koffie. Traditioneel bestaat de vulling uit ricotta en suiker, maar wij geven er graag een verrassende touch aan door pistachepasta toe te voegen. Dit zorgt voor een rijke, nootachtige smaak van pistache gaat goed samen met de knapperige korst van de cannoli.

Krijg je al trek en wil je zelf aan de slag met dit authentieke Italiaanse gebakje? Check dan ons eenvoudige cannoli recept en maak ze zelf!

Photo by noirchocolate op Adobe Stock

4. Pasta pesto was nog nooit zó lekker

Het fijne aan pasta? Het heeft oneindig veel opties! In principe kun je er van alles bijgooien, en het is nog lekker ook.

Het gebruikelijke pasta pesto recept kennen we inmiddels allemaal wel, maar wist je dat je ook pesto van pistachenootjes kunt maken? Normaal gesproken wordt dit gemaakt van pijnboompitten, maar wanneer je die vervangt door pistachenootjes die je kort roostert en blendt met Parmezaanse kaas, basilicum, knoflook en olijfolie krijg je een heerlijke, volle en nootachtige pesto. Et voila! Dat wordt smullen!

Photo by Victoria Aleksandrova on Unsplash

5. Maissoep met pistache

De nootachtige smaak van pistache is niet alleen lekker in zoetige desserts, maar kan ook een goede toevoeging zijn aan je lunch of avondeten voor een hartige variant. Je kunt een soep maken waarin pistache het hoofdingrediënt is, maar zo kun je ook deze maissoep met pistache maken.

Hier staat de pistache niet in de spotlight, maar ze geeft wél die heerlijke subtiele touch. Wij zijn fan! Want wie zegt er nou nee tegen een dampende kom soep op een kille winterdag?

6. Latte met een kleine verrassing

(Iced) Latte kun je tegenwoordig eigenlijk met bijna alles wel combineren. Kijk maar eens naar de menu’s van verschillende koffietentjes. Matcha latte, chai latte, pumpkin spiced latte, en nu ook de pistache latte! Met zijn groene kleur en nootachtige smaak voegt dit nootje nét dat beetje extra aan je koffie toe.

Zo maak je ‘m: meng simpelweg wat pistachenootjes of pistachepasta met wat melk, en schenk dit in je favoriete koffieglas. Om deze pistachemelk zo egaal mogelijk te maken, en om verdwaalde pistacheklontjes te voorkomen, raden wij aan om een blender te gebruiken. Voeg hierna je espresso toe en je pistache latte is klaar!

Om het allemaal nog even iets leuker te maken, kun je een dun laagje chocolade naar keuze toevoegen aan een plastic to-go cup. Deze laat je afkoelen en uitharden en wanneer je de latte hierin doet, breekt de laag in kleine stukjes. Superlekker bij je koffie!

Iced matcha latte
Nancy van Batenburg voor Culy

7. Spruitjes met pistache voor een knapperig effect

Of je spruitjes nu kookt, wokt, in de oven of in de airfryer bereidt, pistache zorgt voor een heerlijke knapperige textuur en een subtiel nootachtige smaak die perfect samengaat met deze hartige wintergroente. Gebruik hiervoor geroosterde pistachenootjes en strooi ze royaal over je spruiten heen voor een extra bite.

Wil je het gerecht nog leuker maken? Voeg dan een vleugje honing en wat zachte geitenkaas toe voor de perfecte balans tussen hartig en zoet. Zo zet je binnen no-time een smaakvolle wintermaaltijd op tafel, met een verrassende twist van pistache!

Photo by Sebastian Coman Photography on Unsplash

Nog meer pistache?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.