Pinsa Romana: een luchtige, krokante pizza-focaccia-hybride
Heb je al gehoord van Pinsa Romana? Deze luchtige, gezondere (!) pizza-focaccia-hybride is online steeds populairder aan het worden. Maar wat maakt deze ovale Italiaanse pizzavariant nou zo speciaal?
Pinsa Romana: een moderne klassieker?
Voor iedereen die denkt (of beweert) dat de hedendaagse Pinsa Romana een revival is van de klassieke Romeinse pizzaโs โ dat is helaas onjuist. Het recept komt van de Italiaan Corrado Di Marco, die zag hoe zijn opa de laatste restjes pizzadeeg in een soort ovale focacciavorm drukte.
Geรฏnspireerd door deze pizza besloot Corrado het recept te perfectioneren. Met meerdere soorten bloem en een lange rijstijd creรซerde hij een megakrokante pizza, die ook nog eens veel lichter te verteren was dan de traditionele pizzaโs.
Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 7000 โPinseriaโsโ, die Pinsa Romana maken volgens de kwaliteitsnormen van de Di Marco familie.
Meer bubbels, meer crispy
Het geheim van de Pinsa Romana zit โm in de verschillende soorten bloem waarmee het deeg wordt bereid. Het traditionele Di Marco recept bevat tarwe-, soja- en rijstbloem, wat wordt toegevoegd aan een moederdeeg. Daarnaast bevat Pinsadeeg veel meer water dan traditioneel pizzadeeg (zoโn 80% tegenover 50% bij pizzadeeg).
Deze combinatie van bloemsoorten en veel water maakt het deeg luchtig, knapperig en licht verteerbaar. Daarnaast moet het Pinsadeeg minstens 24 uur koud fermenteren. Hoe langer de fermentatie, hoe mooier het deeg zal rijzen. Hierdoor krijg je van die prachtige donkere bubbels in je deeg. Meer bubbels = meer crispy.
Pinsa Romana zelf maken
Wil je zelf ervaren hoe het is om Pinsa Romana te maken? In onderstaande video laat Mile Zero Kitchen je zien hoe het moet. Er zijn meerdere online bronnen die allemaal hun ideale combinatie van bloemsoorten geven. Je kan dus flink gaan experimenteren om je eigen perfecte Pinsa Romana te maken!
Maar wat doe je er dan op? Eigenlijk alles wat je ook op je normale pizza zou doen. Dus eigenlijk รผberhaupt alles wat lekker is. Je kunt dus losgaan met de klassieke tomatensaus en mozzarella. Of beleg โm (zoals in het filmpje hieronder) eens met dunne schijfjes aardappel en stukjes worst. Zo krijg je zoโn heerlijke carb-on-carb combi.
Meer over pizza
- Pizza met โnduja, venkel en krokant broodkruim
- Pizza met Burrata, prosciutto en gefrituurde basilicum
- 14 tips & trucs voor de beste zelfgemaakte pizza