Pierre Hermé creëert macarons op basis van parfum
Pâtisserie-beroemdheid Pierre Hermé laat zich voor zijn nieuwe macarons inspireren door bekende parfums. Dit deed hij met de hulp van parfumspecialist Jean-Michel Duriez.
door Rosa Rolvink
Klinkt misschien als een gek idee, maar dat valt wel mee als je bedenkt dat parfum wordt gemaakt met ingrediënten de je vaak ook in de keuken aantreft. Denk hierbij aan vanille, kruidnagel, steranijs, rozemarijn, munt, perzik, citroen en ander fruit. Voor het maken van parfums wordt gebruik gemaakt van de etherische (vluchtige) oliën die deze ingrediënten bevatten.
Hermé creëert op basis van deze smaaknoten nieuwe macarons. Het eerste parfum dat hem inspireerde was ‘Femme’ van Rochas. Een geschikte keuze, want deze geur bevat onder andere de smaaknoten perzik, abrikoos, citroen, kaneel, vanille en bergamot (citrusvrucht). Dat moet een lekker gebakje worden! Blijft het natuurlijk wel de vraag of hij voor zijn creaties ook de andere smaaknoten in ‘Femme’ gebruikt zoals leer, mos en muskus…
Binnenkort zullen er meer soorten gebakjes op basis van geuren volgen. Het is overigens niet de eerste keer dat parfum als basis dient voor gerechten. Topkok Paul Gagnaire maakte al eerder een volledig menu gebaseerd op het parfum ‘Terre d’Hermes’.
De macarons zijn o.a. bij Hermé online te koop. Er wordt ook naar Nederland verstuurd (!), er komen dan wel verzendkosten bij.